Toch staking openbaar vervoer in Gelderland en Utrecht komende dinsdag

UpdateARNHEM - Personeel van het openbaar vervoer gaat dinsdag 28 mei ook staken in Utrecht en Gelderland. Dat meldt vakbond FNV woensdag. Eerder leek het erop dat het streekvervoer in die provincies wel zou rijden. 

Eerder was al bekend dat er die dag geen treinen rijden en ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag plat gaat.

De regio Utrecht sluit zich hier nu bij aan. Ook in Rivierenland (Arriva) en in Lelystad en omgeving (Connexxion) en op de Veluwe (Syntus) wordt dinsdag gestaakt in het openbaar vervoer.

Dit betekent, dat op de Achterhoek na, in de rest van het land door trein-, tram- en buspersoneel 24 uur wordt gestaakt. Ook veerponten varen niet op dinsdag 28 mei.  

Woensdag

Het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen is vorig jaar vastgelopen. De bonden voeren al een tijdje actie om het overleg weer vlot te trekken.

Op woensdag 29 mei is nog een landelijke actiedag. De FNV hoopt dan dat op die dag andere sectoren het werk neerleggen. 

Stakingsbereidheid

Wat voor gevolgen het precies heeft voor reizigers, hangt volgens een woordvoerster van Arriva sterk af van de stakingsbereidheid van de medewerkers. 

,,Pas op de dag zelf weten we of en hoeveel van onze bussen en treinen rijden. Het ligt eraan hoeveel van onze medewerkers gehoor geven aan de oproep van de vakbonden. Dat het effect heeft op onze dienstverlening, is wel zeker. We raden iedereen aan de app en site goed in de gaten te houden.” 

NS laat eveneens weten dat veel reizigers het effect van de staking zullen merken. ,,De gevolgen van de staking zijn we aan het inventariseren. Daar is nu nog niets over te zeggen.”

Volledig scherm
Het station in Arnhem op archiefbeeld. © ROBIN UTRECHT
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.