Trajectcontrole op Pleijroute half jaar later door softwareproblemen

VideoARNHEM - De invoering van de trajectcontrole op de Pleijroute (N325) in Arnhem is met een half jaar vertraagd. De leverancier van het systeem heeft problemen om de software op orde te krijgen. De camera’s zouden rond de jaarwisseling aan gaan. 

Quote

Kwaliteit gaat in dit geval boven snelheid

Woordvoerder, Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie

Door de vertraging kan pas in april met testen worden begonnen, is de verwachting. Dat kost ongeveer een maand. Pas als alle tests geslaagd zijn, wordt het systeem in werking gesteld en zullen boetes worden uitgeschreven. ,,Maar voor het zover is, maken we dat nog uitgebreid bekend”, zegt een woordvoerder van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. 

De problemen op de N325 staan niet op zich. Ook op andere provinciale wegen in Nederland waar trajectcontrole wordt ingevoerd, zoals de N787 tussen Brummen en Eerbeek, loopt de invoering vertraging op. Voor de N-wegen wordt een nieuwe versie gebruikt van de apparaten die al boven rijkswegen hangen, maar de software daarvan werkt nog niet zoals zou moeten.

Voor het Openbaar Ministerie is de vertraging een tegenvaller. De trajectcontrole moet de verkeersveiligheid op bijvoorbeeld N325 en N787 bevorderen, waar vaak sneller wordt gereden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Dat laat nu op zich wachten. ,,Dat is jammer. Maar kwaliteit gaat in dit geval boven snelheid”, zegt de woordvoerder.

Overigens houden in elk geval op de N325 veel weggebruikers zich al veel beter aan de snelheid dan voorheen. Sinds het aanbrengen van de trajectcontrolecamera’s bij de opknapbeurt van de weg afgelopen zomer, ligt het aantal hardrijders aanmerkelijk lager. Automobilisten nemen uit angst voor een bekeuring liever het zekere voor het onzekere.

Met dat effect is de provincie Gelderland, wegbeheerder van de N325 heel blij. Dat draagt in elk geval al bij aan de veiligheid op de drukke route. ,,We roepen ook iedereen op om dit keurige gedrag vooral vol te houden”, zegt een woordvoerder. 

Dat invoering vertraging oploopt is ‘jammer, maar helaas’. Ook de provincie heeft liever een goed systeem dan een met kinderziekten. ,,We hopen wel dat de problemen misschien toch wat eerder opgelost kunnen zijn dan in april.”

Volledig scherm
Boven de rijkswegen hangen al langer camera’s van trajectcontrole. Invoering op provinciale wegen is door problemen met maanden uitgesteld. © ANP

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.