Volledig scherm
Safak Cakir en Jaq Volckmann met een ontwerp dat Cakir voor haar opleiding aan de modeacademie in Izmir maakte. Foto: Jan Wamelink

Turks handwerk en drang tot vernieuwen

ARNHEM - Kleurige Turkse stoffen en Turks handwerk in combinatie met de Nederlandse kijk op mode ontwerpen. Als daar niet iets moois uitkomt...Iedereen die het wil zien, kan deze week terecht bij Het Hoofdkwartier in Arnhem.

Safak Cakir ontrafelt geduldig een mooie, katoenen stof. In haar handen veranderen de losse draadjes in sierlijke vlechten, die de lap een verrassende afwerking geven. Over een paspop gedrapeerd ontstaat een chique jurk.

Safak Cakir (22) studente aan de mode-academie in Izmir (Turkije) werkt een week samen met de Nederlandse Eleonore de Ruuk, studente van het Fashion Institute Amsterdam en de Nederlandse ontwerpster Gregorie Bolder. Dat gebeurt in de Modedesign-expositie Nederland-Turkije in Het Hoofdkwartier in Arnhem. Ontwerpen van de Turks/Nederlandse Gulcan Gülbas dienen ter inspiratie.

De expositie is het initiatief waarmee de Arnhem Fashion Factory en Het Hoofdkwartier aanhaken bij Land in Zicht Turkije in de stad. Tegelijk is het project de eerste stap op weg naar een internationaal netwerk in de modebranche van ontwerpers, makers en dragers. Het uitgangspunt is dat internationale en interculturele invloeden leiden tot innovatie. „Het gaat er om Nederlandse ontwerpers in contact te brengen met buitenlandse producenten. En andersom: buitenlandse ontwerpers kennis te laten maken met de Nederlandse modewereld“, legt Jaq Volckmann uit.

Volckmann (34), zelf ontwerper van kledingmerk Unipcs (spreek uit: Unique Pieces) bewaakt het project. „Ik kijk naar de kwaliteiten van de deelnemers en of er werkelijk sprake is van versmelting van fashionstijlen. In Nederland bijvoorbeeld is nog maar weinig handwerk. Met behulp van buitenlandse ontwerpers die daar wel mee werken, willen we Nederlandse studenten daarmee ervaring laten opdoen.“

Safak Cakir op haar beurt wil leren van de Nederlandse kijk op ontwerpen. Turkije staat bekend als kledingproductieland, maar wil zich verder ontwikkelen. Nederland wordt geroemd om zijn vernieuwende ontwerpen. Cakir: „Ik hou van de kleurrijke, Turkse stoffen. Die wil ik combineren met de nieuwe, technische stoffen van hier.“

De Modedesign-expositie is tot en met vrijdag 23 juni elke dag van twaalf tot vijf uur geopend in Het Hoofdkwartier, Oude Kraan 72, Arnhem.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.