Iodine Sessile Clump van Meg Forsyth (links) en Fabric of Reality #11 door Simone Albers (rechts).
Volledig scherm
Iodine Sessile Clump van Meg Forsyth (links) en Fabric of Reality #11 door Simone Albers (rechts). © Meg Forsyth/Simone Albers

Twee Gelderse kunstenaars genomineerd voor Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

ARNHEM/NIJMEGEN - Twee Gelderse kunstenaars maken kans op de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De prijs wordt vrijdag door de koning uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Simone Albers
Volledig scherm
Simone Albers © Simone Albers

Er zijn in totaal vijftien kunstenaars genomineerd. Drie van hen ontvangen in het kader van de koninklijke aanmoedigingsprijs een bedrag van 9.000 euro. De twee Gelderse genomineerden zijn Meg Forsyth uit Arnhem en Simone Albers uit Nijmegen.

Simone Albers vindt het bijzonder om genomineerd te zijn. ,,Het gebeurt niet vaak dat je de koning mag ontmoeten en dat je kans maakt op zo’n prijs.”

Oudste kunstprijs van Nederland
De prijs werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana, Koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander deze aanmoedigingsprijs voor kunstenaars onder de 35 jaar ontwikkeld tot een traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst.

Quote

Voor ons Amerikanen is extra bijzonder als je een koning mag ontmoeten

Meg Forsyth
Meg Forsyth
Volledig scherm
Meg Forsyth © Meg Forsyth

,,Ik vind het heel erg spannend”, zegt de van oorsprong Amerikaanse Meg Forsyth. ,,Het was de eerste keer dat ik me inschreef. Het was tegelijk ook de laatste kans, want een dag na de uitreiking word ik 35.” Speciaal voor de prijsuitreiking zijn Forsyth’s vader en stiefmoeder overgevlogen vanuit de VS. ,,Voor ons Amerikanen is extra bijzonder als je een koning mag ontmoeten.”

Tentoonstelling met werken van genomineerden
Naast de twee Gelderse kunstenaars zijn ook Leo Arnold, Cian-Yu Bai, Anders Dickson, Ricardo van Eyk, Vera Gulikers, Kateřina Konarovská, Sophie Lee, Machteld Rullens, Erik-Jan van der Schuur, Hedy Tjin, Tom van Veen, Luis Xertu en Dan Zhu genomineerd.

Na de uitreiking van de prijzen opent de Koning de tentoonstelling met schilderijen van de winnaars en genomineerden.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.