Volledig scherm
De Nieuwe Haven met rechts Industriepark Kleefse Waard en rechtsonder de Koningspleij waar de vier windturbines moeten komen. © Hans Broekhuizen

Twee huizen staan komst windmolens bij Arnhem nog in de weg

ARNHEM/ WESTERVOORT - Twee woningen aan de Veerweg naar Westervoort in Arnhem kunnen de komst van vier windturbines op de Koningspleij tegenhouden. Dinsdag dient de zaak van tegenstanders van de molens bij de Raad van State. 

Mocht de Raad van State groen licht geven voor de bouw, dan kunnen de windmolens over een jaar hun wieken laten draaien. De aankondiging enkele jaren geleden van de bouw van vier windturbines op de Koningspleij tussen de Pleyroute en Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem heeft heel wat stof doen opwaaien.

Veel inwoners van Westervoort maken zich zorgen over het geluid en de slagschaduw van de wieken. De Vogelwerkgroep Arnhem vreesde dat de komst van de turbines het einde van een populatie wulpen betekent.

Tiphoogte van 180 meter

De Raad van State heeft begin dit jaar alle bezwaren van tafel geveegd. Maar daarmee was er nog geen groen licht voor de turbines met een tiphoogte van 180 meter.

De Raad van State plaatste kanttekeningen bij de twee woningen aan de Veerweg naar Westervoort. Deze woningen liggen tegen de IJssel aan, voor de windmolens net aan andere kant van de Pleijroute. Ze vielen daarmee precies binnen de hindercirkel van de turbines.

Voor de gemeente Arnhem ging het om bedrijfswoningen, waarvoor weer andere regels gelden dan voor reguliere woningen. Een andere mogelijkheid was dat Arnhem voldoende maatregelen zou nemen zodat de woningen wel aan alle voorschriften voor geluid en slagschaduw voldoen. 

Aandelen

Drie van de vier windturbines op de Koningspleij worden gebouwd met geld van de Arnhemmers zelf. Initiatiefnemer Rijn en IJssel Energie Cooöperatie (RIJEC) verkoopt aandelen waarmee ze de turbines kunnen bekostigen.

Voor het Windpark Koningspleij heeft de RIJEC 9600 aandelen van 250 euro te vergeven. Honderden mensen hebben via een voorinschrijving laten weten interesse te hebben in aandelen.

De vierde windturbine op het windpark komt voor rekening van Industriepark Kleefse Waard. De verwachting is dat de Raad van State over enkele weken uitspraak zal doen.

Volledig scherm
De plek waar de vier windmolens in Arnhem moeten komen. © Google

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.