Volledig scherm
Vrijwilliger Rob Cannegieter aan het werk als conducteur op de historische tram in het Nederlands Openluchtmuseum. © Erik van 't Hullenaar

Twee weken geen tram in het Openluchtmuseum na ontslagronde

ARNHEM - De directie van het Nederlands Openluchtmuseum heeft donderdagavond besloten dat van 4 tot en met 15 juni geen historische trams rijden in het park aan de Schelmseweg in Arnhem.

Ook vrijdag blijven de trams aan de kant. Komende zaterdag en zondag rijden de trams wel. 

Het aan de kant houden van de trams heeft te maken met het gebrek aan tramcoördinatoren. Daarvan had het Openluchtmuseum er drie in dienst. In het kader van de reorganisatie zijn ze wegbezuinigd. 

Aansprakelijk

Quote

We kiezen ervoor om met zorg en aandacht een structure­le oplossing te bieden

Leontien Lems, Nederlands Openluchtmuseum

Twee van hen zijn ontslagen, de derde is boventallig verklaard en gaat mogelijk verder als teamleider. Deze derde persoon zal komend weekeinde ook aantreden als coördinator, zodat de trams dan nog wel kunnen rijden.

De coördinator is de man of vrouw die aantreedt bij calamiteiten. Ook neemt hij of zij achter het stuur plaats als een bestuurder uitvalt. Verder bereidt de coördinator de vrijwilligers voor op hun werkdag. Het veiligheidsprotocol van het museum schrijft voor dat dagelijks een tramcoördinator aanwezig dient te zijn. Zonder coördinator zouden de bestuurders en conducteurs aansprakelijk kunnen worden gesteld in het geval zich een calamiteit voordoet.

Zorg en aandacht

,,We kiezen ervoor om met zorg en aandacht een structurele oplossing te bieden. Natuurlijk hadden wij de tram ook graag laten rijden,  maar de veiligheid garanderen aan onze bezoekers staat altijd voorop’’, aldus Leontien Lems, sectormanager Presentatie en Educatie van het Nederlands Openluchtmuseum.

Vanaf 16 juni zullen de trams weer volgens planning rijden, zo belooft het museum. Dat is dan precies op tijd voor Vaderdag (17 juni), die dit jaar in het Openluchtmuseum het thema 'Blij dat ik rij' heeft meegekregen. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.