Tweeduizend handtekeningen tegen biomassacentrale in Arnhem

oproepARNHEM - Het protest tegen de bouw van een biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem groeit. Inmiddels hebben ruim tweeduizend mensen een online petitie tegen de centrale getekend. 

De biomassacentrale van Veolia moet volgend jaar in bedrijf genomen worden.

Deze wordt dan gevoed door hout dat afkomstig moet zijn uit een straal van 100 kilometer rond Arnhem. Het industriepark krijgt dan warmte uit de centrale.

Oproep

De redactie wil graag in contact komen met voor- en tegenstanders van centrales waar biomassa (hout, voedselresten, mest, etc.) wordt omgezet in energie.

Vind jij hout verbranden milieuonvriendelijk of heb je last van de stank en het vele vrachtverkeer van de mestvergister verderop in het dorp. Of ben je juist blij dat uw huis niet meer verwarmd hoeft te worden met vervuilende kolen of gas?

Stuur een mailtje naar n.opten@gelderlander.nl. Appen kan ook: 0613-322268. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Wij publiceren niet zonder jouw toestemming.  

Volledig scherm
Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, waar de biomassacentrale moet komen. © IPKW

Het verbranden van hout in biomassacentrales, een soort grote houtkachels, is omstreden. De Arnhemse centrale krijgt in twaalf jaar tijd 76 miljoen euro subsidie.

Ook stellen actiegroepen dat bossen worden gekapt om te worden verstookt. Biomassa geldt als een groen alternatief voor aardgas, maar critici stellen dat het helemaal niet milieuvriendelijk is. Omwonenden zijn bang dat bij de houtverbranding te veel vervuiling en fijnstof vrij komt. 

Een woordvoerder van de provincie zegt dat de zaak gelopen is. Drie jaar geleden werden zowel een bouw- als een omgevingsvergunning verleend. Tegenstanders zien toch mogelijkheden om de nieuwe installatie tegen te houden. Ze willen het verbouwen van een opslaggebouw voor biomassa voorkomen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.