Volledig scherm
Peter Janssen in actie tijdens de Ultra-Trail du Mont-Blanc. © UTMB

Ultraloop van 170,1 km smaakt naar meer voor Arnhemmer Peter Janssen

VILLENEUVE/ARNHEM - Maarten van der Weijden zwom 163 kilometer door de Friese wateren. Maar de prestatie van Arnhemmer Peter Janssen (45) mag er ook zijn. Van vrijdagavond 18.00 tot zondagmorgen 11.22.45 uur heeft hij onafgebroken hardgelopen en gewandeld tijdens de tiende editie van de 170,1 kilometer lange Ultra-Trail du Mont-Blanc. In een veld van ruim 2.500 deelnemers eindigde de Ciko'66-atleet als nummer 905. Bijna 800 deelnemers haalden de eindstreep in Chamonix niet.

Een ultraloop van 170, 1 km met bijna 10.000 hoogtemeters. Dat is gekkenwerk.
Peter Janssen vanuit het Zwitserse Villeneuve, waar hij deze week bijkomt van de inspanningen: ,,Als je mij hebt zien finishen, is die conclusie misschien wel terecht. Ik had zoveel last van mijn onderrug dat ik helemaal scheef liep en de coördinatie ver te zoeken was. Maar het voelt nu alweer een stuk beter. Ik heb geen doktersbezoek hoeven afleggen."

Volledig scherm
Peter Janssen © Ciko'66

Met wat voor gevoel kwam u over de finish?
,,Ik was vooral blij dat het er na ruim 41 uur op zat. Maar ik vond het ook een hartstikke mooi moment. Ik had die finish al zo vaak op beeld gezien. En nu ging ik zelf over de eindstreep. Finishen was ook mijn enige doel. Ik wilde niet dat de voorbereiding voor niets zou zijn geweest."

Wat was de sleutel tot uw succes?
,,Ik heb nul risico genomen. Ik ben rustig begonnen en heb heel voorzichtig afgedaald. De kunst is geen fouten te maken. Zelfs met het strikken van je schoenen kun je al de mist ingaan."

U heeft onderweg niet even een hazenslaapje gedaan?
,,Die mogelijkheid was er wel. Daar waren speciale tenten voor ingericht. Maar ik ben gewoon doorgegaan. Natuurlijk waren er moeilijke momenten. Je moet tien bergtoppen over. En bovenin vriest het soms 10 graden. Maar je komt ook midden in de nacht door dorpjes waar op dat moment een compleet volksfeest gaande is. Daarna heb je weer vleugels."

Dat klinkt als 'volgend jaar weer'.
,,Je moet je kwalificeren via andere ultralopen en daarna nog loten. Als dat allemaal goed uitpakt, wil ik het zeker een tweede keer proberen. Er kan nog wel een uurtje of vijf van mijn eindtijd af."

Nog één keer: een ultraloop van 170 kilometer is gekkenwerk.
,,Nee. Ik vind van niet. Ik voel me er superfit bij. Een ander kijkt drie avonden per week naar een voetbalwedstrijd op tv. Dat noem ík een ongezonde bezigheid."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.