Volledig scherm
Drie van de eieren die worden geveild. © Erik van 't Hullenaar

Unieke veiling van 1.500 echte eieren in Arnhem

ARNHEM - Derksen Veilingbedrijf in Arnhem krijgt donderdag 13 april de eiercollectie van Clementine Bayer-Looman (86) uit Sassenheim 'onder de hamer'. 

Dat is een unieke verzameling van 225 gedecoreerde eieren van kippen, ganzen, zwanen en struisvogels, waarvoor verzamelaars uit Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de VS al belangstelling hebben getoond. Ze kunnen de veiling rechtstreeks op internet volgen en meebieden wereldwijd belangstelling is. Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n veiling wordt gehouden. 

Opbrengst

Quote

De opbrengst van deze en komende veilingen gaat naar goede doelen.

Clementine Bayer-Looman

Over de verwachte opbrengst durft de Sassenheimse geen schattingen te doen. De eierkavels hebben volgens veilingmeester Keddeman een verzekeringswaarde van 75.000 euro. ,,De opbrengst van deze en komende veilingen gaat naar goede doelen, zoals de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa)’’, aldus de initiatiefneemster.

In de wereld van de egg'ers, zoals verzamelaars van versierde eierschalen zich noemen, is ze beter bekend als 'Tik' Looman. In binnen- en buitenland heeft ze een naam opgebouwd als een top-ontwerper. Haar workshop in de Amerikaanse stad Dallas, 31 mei, is bijvoorbeeld alweer volgeboekt.

Collectie

Volledig scherm
Eén van de eieren dat wordt geveild. © Erik van 't Hullenaar

Haar collectie omvat circa 1.500 gedecoreerde eierschalen: van kippen- en ganzeneieren tot aan struisvogeleieren. Deels aangekocht, maar het merendeel zelf vervaardigd. Ze heeft besloten om haar verzameling van de hand te doen, omdat ze zogezegd haar dierbaren daarmee niet wil opzadelen. Haar kinderen hebben 'geen affiniteit' met haar kunstwerken. Alleen zo'n honderd topstukken wil ze zelf houden.

Cultstatus
In de afgelopen decennia heeft de Sassenheimse volgens ingewijden ei-decoratie tot een kunstvorm verheven. In de Verenigde Staten heeft ze een cultstatus bereikt. In dat land is ei-decoratie een rage. Het is voor de zogenoemde egg'ers een betaalbaar alternatief voor de wereldberoemde Russische Fabergé-eieren (1895-1917): paaseieren gemaakt van goud, platina en edelstenen die al gauw 75.000 euro of meer per stuk kosten.

De veiling van de collectie Tik Looman bij Derksen Veilingbedrijf in Arnhem is donderdag 13 april vanaf 19.00 uur. Kijkdagen zijn van donderdag 6 tot en met zondag 9 april van 11.00-17.00 uur.

Volledig scherm
Veilingmeester Albert Keddeman met één van de eieren. © Erik van 't Hullenaar

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.