Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Vakbondsactie in Arnhem voor beter pensioen, dag na OV-staking

ARNHEM - Werknemers in de sectoren metaal, overheid, bouwen & wonen en de sociale werkvoorziening leggen woensdag 29 mei het werk neer voor demonstraties in onder meer Arnhem. Het protest is een dag na de landelijke staking in het openbaar vervoer. Inzet is een beter pensioen.

Quote

We komen opnieuw in beweging, en dit keer massaler, breder en langduri­ger

Tuur Elzinga, Vicevoorzitter FNV

De FNV roept werknemers op te gaan staken en naar de Markt in Arnhem te komen. Daar is woensdag tussen 11.00 en 13.00 uur een actiebijeenkomst. Tegelijkertijd met de demonstratie in de Gelderse hoofdstad zijn er acties in Groningen, Eindhoven en Den Haag.

‘In talloze bedrijven staken de werknemers tevens 24 uur’, aldus de FNV. In Arnhem zullen de actievoerders op het podium vertellen waarom zij actie voeren voor een fatsoenlijk pensioen. FNV-hoofdbestuurders Kitty Jong en Ingrid Rep wonen de demonstratie in Arnhem bij.

De bonden leggen drie eisen op tafel: de aow-leeftijd blijft voorlopig staan op 66 jaar en een boete voor eerder stoppen met werken moet verdwijnen. Verder moeten pensioenen meestijgen met de inflatie en moeten ook zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) een goed pensioen kunnen opbouwen.

Het is niet voor het eerst dat de bonden in actie komen. ‘Op 18 maart hebben meer dan 40.000 mensen op allerlei manieren gestaakt en actie gevoerd’, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga in een verklaring.

Aanslag op Utrechtse tram

‘Blijkbaar was dit nog niet duidelijk genoeg voor het kabinet, want een serieuze reactie blijft uit. Daarom komen we opnieuw in beweging, en dit keer massaler, breder en langduriger’, aldus Elzinga.

De actie in maart werd overigens onderbroken vanwege de aanslag in een tram in Utrecht, die vier mensen het leven kostte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.