Mussert en zijn vrouw brengen een bezoekje aan tehuis de Westerhelling in Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Mussert en zijn vrouw brengen een bezoekje aan tehuis de Westerhelling in Nijmegen. © Beeldbank WO2

Van SS-huis tot Muur van Mussert: ‘Ik kan niet door Gelderland rijden zonder nazi-erfgoed te zien’

interactieve kaartWie de kaart met beladen erfgoed in Gelderland heeft bestudeerd, kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar het landschap. Overal in de provincie blijken nog donkere sporen van de Tweede Wereldoorlog aanwezig.

Lang was erover gezwegen dat het Nijmeegse klooster Berchmanianum door de nazi’s was verbouwd tot Lebensborn-kliniek. Toen de jezuïeten na de oorlog terugkwamen, hadden ze van alles verwacht, maar geen babybadjes en verloskamers. 

Het had een kliniek moeten worden waar Arische vrouwen raszuivere baby’s van SS’ers ter wereld konden brengen. De bedden stonden klaar in 1944, maar de kliniek Heim Gelderland is nooit door de Duitsers in gebruik genomen. In de laatste maanden van de oorlog hebben de geallieerden het nog wel gebruikt als noodhospitaal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.