Mussert en zijn vrouw brengen een bezoekje aan tehuis de Westerhelling in Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Mussert en zijn vrouw brengen een bezoekje aan tehuis de Westerhelling in Nijmegen. © Beeldbank WO2

Van SS-huis tot Muur van Mussert: ‘Ik kan niet door Gelderland rijden zonder nazi-erfgoed te zien’

interactieve kaartWie de kaart met beladen erfgoed in Gelderland heeft bestudeerd, kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar het landschap. Overal in de provincie blijken nog donkere sporen van de Tweede Wereldoorlog aanwezig.

11 reacties

 • roberto

  2 jaar geleden
  Inderdaad de Duitsers vluchten en kozen het hazenpad over het tracé van de A12, ik speelde als kind op het "Hazenpad", zo heten dat in de volksmond,  waar later de A12 werd aangelegd.
 • lekker belangriek

  2 jaar geleden
  Ben erg benieuwd hoe Europa eruit had gezien als het wel gelukt was
 • Veluwnaar

  2 jaar geleden
  PS. Ik ben niet pro-Duits en vind het verschrikkelijk wat hier en elders in de oorlog is gebeurd. Maar we moeten ook reëel blijven en niet elk gebouw gaan bekladden waar een luchtje aan zit. Je kunt de geschiedenis niet wegpoetsen of uitwissen. Bovendien moet een land ook bestuurd worden, ook al is dat door een bezetter. Kijk eens naar dit lijstje: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gehandhaafde_wetten_van_de_Duitse_bezetter dan zie je dat niet alles wat de Duitsers deden verkeerd was, net zoals de Fransen hier dingen hebben achtergelaten waar we nu nog gebruik van maken.
 • Veluwnaar

  2 jaar geleden
  Wat is 'beladen'? Is dat alleen een gebouw wat door een bezetter is neergezet, of een gebouw waar slachtoffers zijn gevallen? In de Grebbelinie staan ook een aantal kazematten van Duitse makelij, is dat beladen? Of is dat hotel Wormshoef in Lunteren, waar gefolterd en gemarteld is? De definitie 'beladen' kun je niet overal op toepassen. Dan zou je de piramide bij Austerlitz (door de Franse bezetter) ook 'beladen' moeten noemen. Note bene o.a. neergezet om het land in de gaten te houden. Je kunt de geschiedenis niet wegpoetsen of uitwissen.
 • Theo

  2 jaar geleden
  Ik heb het niet over haten maar bewustwording. Ik heb het ook niet over Duitse bedrijven-u vult erg veel in. Ford motorwerke AG in Keulen bouwde motoren voor Tigertanks, IBM een ponskaartensysteem waarmee de Jodenvervolging "geautomatiseerd werd". Who financed hitler google-en is schokkend. 
 1. Wel een opvang voor asielzoekers en arbeidsmigranten, maar geen appartementen in Deelen? Frank (62) begrijpt er niets van
  PREMIUM
  12

  Wel een opvang voor asielzoe­kers en arbeidsmi­gran­ten, maar geen appartemen­ten in Deelen? Frank (62) begrijpt er niets van

  Frank Hogestijn (62) snapt er niets van. De gemeente Ede ziet geen heil in zijn plan verblijven aan toeristen te verhuren in Deelen, omdat een ‘te groot en weinig onderscheidend aanbod’ kan leiden tot vaste bewoning of de komst van arbeidsmigranten. Ondertussen verrijst om de hoek mogelijk wél een groot opvangcentrum voor asielzoekers en arbeidsmigranten.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.