Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Vanaf 2020/2021 alle stadions rookvrij; bij Vitesse al rookverbod sinds 2008

ARNHEM - Van het seizoen 2020/2021 moeten alle stadions in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie rookvrij zijn. Daarvoor hebben de betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij een platform opgezet. In GelreDome geldt al sinds 2008 een rookverbod.

Clubs die komend seizoen nog geen rookvrij stadion hebben, gaan een ontmoedigingsbeleid voeren. Bij Vitesse, maar ook bij Ajax en Almere City FC, mag al langer niet meer gerookt worden, het Philipsstadion van PSV wordt komend seizoen rookvrij. Er mag dan alleen nog gerookt worden buiten het stadion. Ook e-sigaretten worden verboden binnen de stadions.

'Passief meeroken is ongezond’

‘Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met grotendeels vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken’, zo schrijft het platform Rookvrije Voetbalstadions.

Het rookverbod in voetbalstadions is lastig te handhaven. Daar zijn ook in GelreDome (waar ook bij concerten roken niet is toegestaan) ervaringen mee. In het seizoen 2017/2018 bracht de Voedsel- en Warenautoriteit een controlebezoek aan een wedstrijd van Vitesse. Op diverse plekken in het stadion werden rokers gesignaleerd, wat GelreDome op een waarschuwing kwam te te staan.

Daarna werden de teugels aangehaald. Om boetes te voorkomen zette Vitesse extra stewards in om het rookverbod te handhaven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.