Stilte in de Ketelstraat in Arnhem, na de kettingreactie van winkelsluitingen als gevolg van de coronacrisis.
Volledig scherm
Stilte in de Ketelstraat in Arnhem, na de kettingreactie van winkelsluitingen als gevolg van de coronacrisis. © Rens Plaschek

Vastgoedeigenaren Arnhem broeden op uitstel van huur voor bedrijven in nood

ARNHEM - De Vereniging van Eigenaren Citycenter Arnhem (VECA) roept vastgoedeigenaren op tot coulance bij het innen van huur van ondernemers die keihard getroffen worden door sluitingen en dramatisch dalende klandizie in de coronacrisis. 

‘Straten zijn leeg en steeds meer ondernemers sluiten de deuren. Dat doet pijn aan de ogen. Er moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat huurders hierdoor omvallen’, verklaart VECA.

Voorzitter Robin Hartogh Heys van de VECA benadrukt dat er de komende tijd naar maatwerk ‘met coulance’ zal worden gekeken om te vermijden dat ondernemers ten onder gaan.  Hij wijst erop dat er daarbij grote verschillen zijn tussen de  pandeigenaren bij de nadere uitwerking van noodplannen. 

Quote

Voor een verhuurder van een enkel winkelpand geldt dat het pand vaak het pensioen is van een voormalige winkelier

Robin Hartogh Heys, VECA

Pensioenbeleggers, kleine verhuurders

,,Het gaat in de binnenstad vaak om grote beleggers die meerdere panden hebben maar ook om kleine verhuurders, vaak voormalige winkeleigenaren. Bij de grote verhuurders gaat het veelal om pensioenfondsen. Die kunnen niet zomaar de huur opschorten, want ze hebben ook verplichtingen ten aanzien van de pensioenen.”

,,Voor een verhuurder van een enkel winkelpand geldt dat het pand vaak het pensioen is van een voormalige winkelier. Die eigenaar heeft ook nog zijn maandelijkse hypotheek. Alles hangt dus met alles samen. Dat vergt veel overleg.”

Schrijnende gevallen

Ook de positie van huurders loopt zeer uiteen. Hartogh Heys stelt dat ‘schrijnende gevallen’ directe actie vereisen. Bij kantoren ligt dat anders. ,,Of bij sportscholen. Die draaien op abonnementen die gewoon doorlopen. Vandaar ons advies: kies voor maatwerk.” 

Ook Wereldhave, eigenaar van de winkelcentra Presikhaaf en Kronenburg, kiest voor die koers. Ook daar geldt dat ze geen enkel belang hebben bij een kettingreactie van faillissementen waarbij beleggers hoe dan ook naar hun geld kunnen fluiten.

Afspraken met banken en overheid

Veel is de komende maanden afhankelijk van afspraken en steun vanuit ondernemers, verhuurders, banken en overheid, zo stelt Hartogh Heys. Dat is ook het standpunt bij Vastgoed Belang, de nationale vereniging van particuliere beleggers in Vastgoed. 

Laurens van de Noort, algemeen directeur van de verenging zegt daarover in een verklaring: ‘Niemand is erbij gebaat als in de basis financieel gezonde huurders vanwege corona omvallen. Zij moeten door deze crisis geholpen worden. Dit is bij uitstek een periode om solidair te zijn met elkaar.’

Mogelijke maatregelen

De Noort daarbij aan een breed scala van maatregelen: uitstel van een deel van de huurbetaling, het uitsmeren van huur over een langere periode,  het opschorten van rentbetalingen en noodleningen van banken om de ergste ellende te overbruggen. ‘Vastgoedeigenaren zouden in ieder geval af moeten zien van onder meer het rekenen van rente op huurachterstanden’.

Uitstel van  gemeentelijke belasting

In Arnhem verleent de gemeente  gebruikers en vastgoedeigenaren uitstel van de betaling van gemeentelijke belastingen.  Iedereen die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel komt in aanmerking voor uitstel  voor de periode tot en met 31 juli van dit jaar. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.