Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Veel Gelderlanders in armoede kunnen juiste hulp niet vinden door wirwar aan organisaties

ARNHEM/ NIJMEGEN - Veel Gelderlanders die in armoede leven, weten niet goed waar zij moeten aankloppen voor hulp. Een belangrijke oorzaak is de wirwar aan hulporganisaties die bestaat. Alleen al in Nijmegen en directe omgeving bevinden zich meer dan tachtig verschillende initiatieven van gemeenten en inwoners.

In heel Nederland zijn dat er over de 1100, stelt Stichting Armoedefonds. Het gaat om stichtingen die helpen bij het betalen van babyspullen tot clubs die financiële ondersteuning bieden bij een begrafenis. ,,Mensen zien door de bomen het bos niet meer’’, zegt Teije Brandsma van Stichting Armoedefonds.

Dat vooral deze regio zo veel hulporganisaties telt, heeft volgens hem te maken met het grote aanbod aan initiatieven door burgers. ,,Het is toch een gebied waar de mensen wat meer naar elkaar om kijken.’’

Langer dan vier jaar in armoede

Daarnaast zijn organisaties die helpen bij armoede simpelweg nog hard nodig in Nederland, zegt Brandsma. Ondanks dat het nu goed gaat met de economie, ziet de Stichting Armoedefonds dat er geleidelijk steeds meer mensen zijn die langer dan vier jaar in armoede leven. Dat komt onder meer doordat de kosten voor levensonderhoud harder zijn gestegen dan de lonen, meldt Brandsma.

Meldpunt

Quote

De veelkleu­rig­heid is zowel de kracht als de zwakte van hulporgani­sa­ties in Nederland

Hanneke Mateman van kenniscentrum Movisie

,,Oppervlakkig gezegd zou je kunnen zeggen: er zijn zoveel hulporganisaties, dat kan veel effectiever’’, zegt Hanneke Mateman, adviseur Effectiviteit van kenniscentrum Movisie. ,,Tegelijk is de groep mensen die in de schulden zit heel divers. Je kunt niet zomaar alles op één hoop gooien, dan ga je dingen missen. De veelkleurigheid is zowel de kracht als de zwakte van hulporganisaties in Nederland.’’

Stichting Armoedefonds is onlangs de website hulpbijarmoede.nl begonnen om in kaart te brengen welke hulporganisaties er in Nederland zijn. Door een postcode of woonplaats in te vullen, kunnen mensen met geldproblemen er eenvoudig achter komen waar zij zich het best kunnen melden.

Armoede-expert Maurice Gesthuizen van de Radboud Universiteit ziet het meldpunt als een goed begin om meer duidelijkheid te creëren voor mensen die leven in armoede. Hij vindt verder dat gemeenten zélf al eerder naar inwoners met betalingsproblemen moeten stappen om te vertellen wat hun mogelijkheden zijn.

Weet jij meer over dit nieuwsitem? Help de verslaggever!

 WhatsApp ons!

Heb je te maken met verschillende organisaties die hulp bieden bij armoede? En wil je daar over vertellen?

Dan komt De Gelderlander graag met je in contact. Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: l.barendregt@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.