Volledig scherm
De regenboogvlag op het gemeentehuis van Zevenaar. © Jan Ruland van den Brink

Veel Gelderse homoseksuelen en transgenders willen verhuizen

ARNHEM - Een derde van de homo’s, lesbiennes en transseksuelen in Gelderland die de afgelopen twee jaar zijn verhuisd, deden dat omdat ze zich niet veilig of geaccepteerd voelden in hun buurt.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van de provincie Gelderland naar de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’ers). Daarvoor werden 381 LHBTI’ers en 3065 andere Gelderlanders ondervraagd door onderzoeksbureau I&O Research.

In deze provincie voelt 40 procent van de LHBTI’ers zich onveilig, 15 procent zegt zich ‘weleens tot vaak’ onveilig te voelen op het werk of op school.

Eén van de deelnemers aan de enquête zegt daarover: ‘Wij lopen niet hand in hand. Ik heb toch een alertheid omdat ik nooit weet wie ik ga treffen op straat en welke nare reacties we zouden kunnen krijgen. Dat voelt te kwetsbaar.’

Niet veilig genoeg

Wat opvalt is dat LHBTI’ers veel vaker dan hetero’s aangeven zich niet thuis te voelen in hun buurt, de buurt niet gezellig te vinden of zelfs niet veilig genoeg. Voor liefst één op de drie was dit de reden om te verhuizen, constateren de onderzoekers.

De Gelderse gedeputeerde Bea Schouten wil dat alle LHBTI’ers in de provincie zich veilig voelen. ,,Ik roep daarom gemeenten op zich in te spannen voor een omgeving waar zij zichzelf kunnen en durven te zijn.’’

Quote

Ik roep gemeenten op zich in te spannen voor een omgeving waar zij zichzelf kunnen en durven te zijn.

Bea Schouten, Gelders gedeputeerde

Minder snel ingrijpen

Quote

Er is ook een wet die zegt dat je niet door rood mag rijden, maar dat gebeurt ook nog

Janneke van Maanen, COC Midden Gelderland

Janneke van Maanen, veiligheidscoördinator van belangenorganisatie COC Midden Gelderland, is blij met het rapport.

Haar organisatie merkt al langer dat steeds meer lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders zich onveilig voelen, maar kan dat moeilijk bewijzen met aangiftes en officiële meldingen.

,,Schelden is meer slaan geworden en als je in je omgeving zo’n situatie hebt gehoord, pas je je eigen gedrag ook aan. Dan ga je jezelf onveilig voelen en krijg je dat je denkt: ‘het is hier niet oké’.’’

Volgens Van Maanen grijpen de meeste overheden tegenwoordig minder snel in bij een incident, omdat er in de afgelopen jaren de nodige wetgeving is gekomen op het gebied van discriminatie. ,,Er is ook een wet die zegt dat je niet door rood mag rijden, maar dat gebeurt ook nog.”

Eerwraak

Het COC Midden Gelderland ziet niet alleen meer geweldsincidenten, maar die worden volgens Van Maanen ook ernstiger. In de afgelopen twee à drie jaar telde zij drie gevallen van eerwraak.

Een fenomeen dat vijf jaar geleden eigenlijk niet voorkwam, zegt ze.

,,Ik heb al eens meegemaakt dat de familie uit het thuisland overkwam om een jongen wat aan te doen. Het zijn heel extreme gevallen, maar die geven wel aan dat er sprake is van een toename. Het gaat overigens niet alleen om islamieten, ook om incidenten in de christelijke kring.” 

Ze noemt de Biblebelt en de Achterhoek als voorbeelden van omgevingen, waar sommige LHBTI’ers liever niet blijven wonen. ,,Een jongen uit Ede zei pas nog dat hij snel zijn school afmaakt en dan weggaat.”

Vroege voorlichting en een hogere bereidheid van de LHBTI-gemeenschap om aangifte te doen bij de politie, vormen volgens Van Maanen de oplossing om het veiligheidsgevoel in Gelderland te vergroten.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.