Ondanks het coronavirus is er op deze mooie lentedag drukte op de dijken in Gelderland (zoals hier bij Zennewijnen) met recreatief verkeer.
Volledig scherm
Ondanks het coronavirus is er op deze mooie lentedag drukte op de dijken in Gelderland (zoals hier bij Zennewijnen) met recreatief verkeer. © Foto Raphael Drent

Veel klachten in regio over motorrijders die oproep ANWB negeren: ‘Ze trekken het gas helemaal open’

ARNHEM / TIEL - Uit alle delen van Gelderland komen klachten over motorrijders die toch de weg op zijn gegaan. Zij negeren daarmee de oproep van de ANWB om dat juist niet te doen. 

De ANWB vindt dat de motorrijders thuis moeten blijven en niet het gevaar op moeten zoeken. Het risico bestaat dat ze betrokken raken bij ongevallen, en zo de zorg alsnog belasten. 

Gisteren reden er veel motorrijders een rondje op de Posbank bij Rheden en ook vandaag was dat geval. Sommigen rijden alleen, maar er zijn ook groepen motorrijders gesignaleerd die bij het paviljoen op de Posbank stopten om even bij te praten. Ze trekken daarbij geregeld het gas flink open om de motor te laten brullen. 

Klachten over motoren kwamen ook uit Overbetuwe en Tiel, waar de dijken traditiegetrouw in trek zijn. 

Ook in de Achterhoek waren veel motorrijders op de weg, vaak ook in groepen. In Zutphen raakte een motorrijder gewond bij een eenzijdig ongeluk op Den Elterweg. De man is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

Maar ook in Zutphen en in Wageningen stoorden mensen zich aan met name het lawaai dat de motoren maken. 

‘Geen koffie’

De KNMV, de vereniging voor motorrijdend Nederland in Arnhem, adviseerde motorrijders voor het weekeinde al ‘bij voorkeur’ thuis te blijven. De kans op een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Maar de KNMV is ‘ook niet gek’ en weet dat sommige mensen gewoon op hun motor stappen. Hen wordt geadviseerd vooraf een technische controle te houden en rustig aan te doen op de weg.

Verder vraagt de KNMV leden niet in groepen te rijden, afstand te houden en onderweg zeker geen koffie te drinken. ‘Gebruik bij het tanken even een doekje of zo’n plastic dieselhandschoentje’, zegt Arjan Everink, hoofd Verkeer en Rijopleidingen op de website van de KNMV.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.