Volledig scherm
Henk Saat in de fietsenkelder onder Rozet. Foto Gerard Burgers

Velpenaar springt in de bres voor 'enge' fietsenstalling Rozet

ARNHEM - De fietsenstalling onder cultureel centrum Rozet in Arnhem moet dicht, vindt de Arnhemse gemeenteraad. Maar als het aan voormalig stallingbewaker Henk Saat ligt, gaat dat plan niet door.

De Velpenaar wil de gemeenteraad toespreken om de stalling niet zomaar af te danken. Het lage bezoekersaantal van de stalling is volgens Saat op te lossen met platen van gewapend beton: „ Dan kunnen mensen gewoon naar beneden lopen, zonder angst.” Volgens hem komen er nu te weinig mensen omdat ze met een fiets 'via een enge richel en steile trap omlaag moeten.”

Eén bewaker
Ook voor de hoge personeelskosten heeft hij een oplossing. „Ik ben bereid de stalling te gaan bewaken. Dat is gemakkelijk te doen in je eentje.”

IJzige kou
Saat werd begin dit jaar via Presikhaaf Bedrijven aangesteld als medewerker in de stalling. Hij kwam in maart in het nieuws als fel criticus op de ijzige kou in fietsenkelder. Een woordvoerder van Presikhaaf Bedrijven wil om privacyredenen niet in gaan op de reden dat het leerwerktraject van Saat niet werd verlengd. „Het was niet vanwege de kritiek op de werkomstandigheden.”

Lastpak
Saat: „Ze vonden me een lastpak, ik ondernam vaak actie om van alles zelf te regelen." Hij zegt nu over het klimaat in de stalling: „Met een goede blazer van hete lucht krijg je het daar wel warm.”

Hij voegt er direct aan toe dat Rozet en de gemeente een veel groter probleem krijgen als de stalling sluit. „Het wemelt buiten van de fietsen. De wethouder erkent zelf dat een andere plek vinden een stalling moeilijk is. Rozet heeft veel bezoekers tot diep in de avond. Mensen met een dure fiets stonden altijd bij mij beneden. Die mensen zijn bang dat hun fiets stuk gaat als ze hem op straat zetten.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.