Volledig scherm
Een impressie van de ondergrondse energieopslag in een Ecovat zoals die dit jaar bij Het Dorp in Arnhem zou worden gebouwd. © Ecovat

Verbazing in Arnhemse raad over afblazen Ecovat door Siza

ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad is met verbazing gereageerd op het besluit van zorggroep Siza om op het allerlaatste moment een streep te zetten door de plannen voor een Ecovat. Daarmee had de nieuwbouw van Het Dorp in Arnhem op een duurzame manier moeten worden verwarmd. Bovendien is er zorg over de alternatieven.

Raadslid Cyriel Prinsen (GroenLinks) werd onaangenaam getroffen door het nieuws, blijkt uit vragen die hij stelt aan het college van burgemeester en wethouders. Hij plaatst ook vraagtekens bij de reden dat Siza afziet van het Ecovat, een soort enorme ondergrondse thermosfles waarin warmte kan worden opgeslagen. De installatie is te groot, zegt Siza. Maar volgens Prinsen tekende zich dat probleem al langer af.

In de diverse politieke beraadslagingen over het plan was dat punt al aan de orde, aldus het raadslid. ‘Er werden kansen gezien in het op het Ecovat aansluiten van omliggende buurten, zodat deze zouden kunnen profiteren. Een groot Ecovat zou dus juist kansen moeten bieden. Wat is er gebeurd waardoor een groot Ecovat ineens een probleem is in plaats van een kans?’, schrijft Prinsen. 

Buurtinitiatief GroenWest

Volledig scherm
GroenLinks-raadslid Cyriel Prinsen. © Rens Plaschek

In Lombok en Heijenoord waren al enkele tientallen geïnteresseerden via buurtinitiatief GroenWest, dat onderzoekt hoe de vooroorlogse woningen in de wijken kunnen worden verwarmd zonder aansluiting op het aardgasnet. GroenWest was met Siza in overleg over het Ecovat, maar was niet op de hoogte van het feit dat de zorgaanbieder ermee wilde stoppen.

Raadslid Prinsen maakt zich ondertussen zorgen over de alternatieve duurzame warmtevoorziening voor de nieuwbouw in Het Dorp. Siza wil mogelijk gebruik gaan maken van warmtebronnen. Het gebruik daarvan ‘kan schadelijke effecten hebben op de bodemstructuur en het grondwater’, stelt de GroenLinkser. Bij het Ecovat was daarvan juist geen sprake. 

Prinsen wil dat eerst bodemonderzoek wordt gedaan voor zo’n warmtepomp in Heijenoord wordt gebouwd. Als Siza dat niet eigener beweging doet, moeten burgemeester en wethouders op zo’n onderzoek aandringen, vindt hij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.