Volledig scherm
Impressie van het Luthersepleintje nabij de Korenmarkt in Arnhem in het plan van NEXIT architecten, gezien vanaf de hoek van de Varkensstraat en de Tullekensteeg. © NEXIT architecten

Verbeterde versie van 'Lutherspleintje' bij Varkensstraat in stadshart Arnhem

ARNHEM - Architectenbureau NEXIT heeft een verbeterde versie uitgewerkt van het 'Kaf- en Korenplan' voor het Lutherspleintje achter de Korenmarkt in het stadshart. 

Volledig scherm
Uitzicht vanaf de hoek van de Tullekensteeg en de Varkensstraat in Arnhem op de horecapanden anno nu. © Harry van der Ploeg

Het bureau presenteert het plan vanavond samen met initiatiefnemer Bart Lucassen bij het Centrum voor Architectuur Stedenbouw Arnhem CASA in Showroom Arnhem aan de Langstraat.

Het 
verpauperd horecablok tussen de Varkensstraat, de Luthersestraat en de Munterstraat keert na sloop in het nieuwe ontwerp terug als plein in combinatie met nieuwbouw van een appartementencomplex met ruimte voor een markt daaronder. Het plein  wordt daarmee  compacter en intiemer. ,,Het nieuwe gebouw moet een eigen smoel krijgen en een belangrijke bijdrage leveren aan de restauratie van het woonmilieu van de stad'', benadrukt architect Wilbert de Haan van NEXIT.

Licht in de stegen

Initiatiefnemer van het 'Kaf en Korenplan' Bart Lucassen benadrukt dat het achterland van de Korenmarkt nu los staat van de eigenlijke binnenstad. Met een pleintje dat licht brengt in de stegen moet het gebied rijp worden gemaakt voor vernieuwing. ,,Voorop staat dat de Korenmarkt het grotere uitgaansplein blijft. Het Lutherspleintje wordt geen concurrent, maar zal de verbindende schakel zijn tussen de binnenstad en de Korenmarkt. De overgang van aantrekkelijk wonen en winkelen naar uitbundig vieren en uitgaan.''

CASA-actueel geeft vandaag nog meer plannenmakers de kans om hun ontwerpen te presenteren. Landschapsarchitect Theo Reesink (Buro Poelman Reesink Landschapsarchitectuur) licht de voorgenomen herinrichting van de Rijnkade en het Gele Rijdersplein toe, de architecten van KRAFT en Hoogte Twee hun ontwerpen voor Buitenplaats Koningsweg. 

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.