Aarnoud baron van Heemstra (links) en zijn oudere broer Hendrik.
Volledig scherm
PREMIUM
Aarnoud baron van Heemstra (links) en zijn oudere broer Hendrik. © Collectie Museum Arnhem

Verborgen parels: Burgemeester en zijn broer

Verborgen parelsARNHEM - Twee jonge mannen uit de betere klassen, ergens begin twintig, de ene gekleed voor de jacht, de ander in een grijs stadskostuum. Ze zijn in 1891 geschilderd, samen met hun jachthond, door de destijds bekende Amsterdamse schilder Nicolaas van der Waay. De linker is Aarnoud baron van Heemstra, de rechter jongeheer is zijn oudere broer Hendrik. Aarnoud was tussen 1910 en 1920 burgemeester van Arnhem, en wordt nog steeds geëerd met een naar hem vernoemde laan. Ook broer Hendrik werd burgemeester.

Verborgen parels
Museum Arnhem is voorlopig gesloten, in afwachting van een verbouwing. Kunstkenner Martin Pieterse presenteert voor de Gelderlander kunstschatten en rariteiten uit het depot van het museum die al lang het daglicht niet meer hebben aanschouwd.

Het schilderij uit het depot van Museum Arnhem is een joekel, meer dan twee meter hoog, waardoor de figuren vrijwel levensgroot zijn. Daardoor zijn ze erg aanwezig, wat ongetwijfeld de bedoeling was. De kunstenaar Nicolaas van der Waay was een bekende societyschilder, onder andere verantwoordelijk voor de schilderingen op de Gouden Koets. Niet de minste. Hier staan twee heren waarvoor de familie zich niet schaamde. Die familie had er graag wat geld voor over, om ze voor de eeuwigheid vast te leggen.

Artistiek is het geen hoogstandje. Het lijkt alsof de kunstenaar de twee heeft nageschilderd van een geposeerde portretfoto. Zo'n foto tegen een bordkartonnen decor in een studio. Ach, een kniesoor die erop let.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.