Ferdi. Hortisculpture 'passiflora' (1968).
Volledig scherm
PREMIUM
Ferdi. Hortisculpture 'passiflora' (1968). © Collectie Museum Arnhem

Verborgen parels: Reusachtige passiebloem met kerstboomlichtjes

Verborgen parelsARNHEM - Als je goed kijkt, dan zie je dat het een reusachtige passiebloem is, met kerstboomlichtjes als een krans meeldraden, en bloembladen van harig kunstbont. Deze passiflora werd in 1968 gemaakt door Ferdi Jansen, als kunstenaar beter bekend als Ferdi. In vijftig jaar heeft de anderhalve meter hoge bloem nog niets van haar oranjerode gloed verloren.

Verborgen parels
Museum Arnhem is voorlopig gesloten, in afwachting van een verbouwing. Kunstkenner Martin Pieterse presenteert voor de Gelderlander kunstschatten en rariteiten uit het depot van het museum die al lang het daglicht niet meer hebben aanschouwd.

De herinnering aan Ferdi zelf is wel wat verbleekt. Ferdi Jansen (1927 - 1969) was een echt Arnhems meisje, geboren in een arbeidershuisje in Klarendal. Ze trouwde met de Amerikaans-Japans-Nederlandse beeldhouwer Shinkichi Tajiri, die ze na de oorlog in Parijs ontmoette.

Terug in Nederland werd Ferdi bekend door haar van ijzer gelaste sieraden. Een frêle jonge vrouw met een lasbril, die van roestige spijkers oorbellen maakt: daar moesten ze in het brave Holland van de jaren 50 wel even aan wennen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.