Volledig scherm
PREMIUM
Bernard Janssen, Aan de Rijn bij Oosterbeek. Olieverf op doek, 1901-1909. Collectie Museum Arnhem © Museum Arnhem

Verborgen parels: Warmte en zonneschijn

Verborgen parelsARNHEM - Het is een vlot geschilderd schilderijtje, hooguit dertig centimeter in het vierkant. Een vrouw met een strooien hoed en in een lange blauwe rok leest een boek op een strand. De stijl is impressionistisch. Het gaat niet om de precieze weergave van de werkelijkheid. Je kijkt als het ware door je oogharen naar de wereld. Een indruk van warmte, kleur en zonneschijn.

Verborgen parels
Museum Arnhem is voorlopig gesloten, in afwachting van een verbouwing. Kunstkenner Martin Pieterse presenteert voor de Gelderlander kunstschatten en rariteiten uit het depot van het museum die al lang het daglicht niet meer hebben aanschouwd.

Op het eerste gezicht doen de voorstelling en de stijl denken aan Monet, Renoir of één van de andere beroemde impressionisten uit Frankrijk. Eind negentiende eeuw trokken veel schilders met hun schildersezels de wijde wereld in, om buiten de dingen te schilderen die ze zagen. Een strand aan de Franse kust? Een bergmeer in de Franse Alpen?

Niets van dat al. Dit schilderij is in de eerste jaren van de vorige eeuw geschilderd door Bernard Janssen, en die woonde gewoon hier in de buurt. Dat ‘Franse’ landschap is een bocht in de Rijn bij Oosterbeek. Een strandje aan de rivier, met de Veluwezoom als een ‘berglandschap’ op de achtergrond, wazig in de verte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.