Verdachte Arnhemse flatbrand niet terug naar huis uit angst voor wraakacties

video | updateARNHEM - De twee jongens van 12 en 13 jaar die zijn opgepakt na de fatale flatbrand in Arnhem-Zuid, zijn op vrije voeten gesteld. Ze blijven nog wel verdachten in de zaak. De jongste verdachte keert volgens zijn advocaat nog niet terug naar huis, uit angst voor wraakacties. 

De rechter-commissaris vindt dat er ‘voldoende ernstige bezwaren’ zijn voor de betrokkenheid van de tieners bij de noodlottige brand, die volgens de politie door vuurwerk ontstond. Ondanks de ‘maatschappelijke onrust’ zijn ze nu toch vrijgelaten, zegt de rechtbank Gelderland. Dat heeft onder meer te maken met hun ‘persoonlijke omstandigheden’.

De jongens moeten zich wel houden aan een aantal voorwaarden, waar de jeugdreclassering bij betrokken is. Wat die voorwaarden precies zijn, is nog onduidelijk.

Vrees voor wraakacties

Een van de jonge verdachten wordt aangehouden bij de flat aan het Gelderseplein in Arnhem.
Volledig scherm
Een van de jonge verdachten wordt aangehouden bij de flat aan het Gelderseplein in Arnhem. © Persbureau Heitink

De jongste verdachte is inmiddels met zijn ouders herenigd, maar het gezin keert niet terug naar hun huis in de flat. Dat laat advocaat Bergwerf Bok aan de NOS weten. Hij wil verder niet reageren. Het gezin zou vrezen voor wraakacties. De vader van de jongen zou via sociale media zijn bedreigd.

De jongen zou maandag nog niet naar school gaan, omdat hij eerst rust nodig heeft. De advocaat van de 13-jarige verdachte wil helemaal niet reageren op het besluit van de rechter-commissaris. ,,We hebben het hier over een heel jonge cliënt, ik doe alles om zijn privacy te waarborgen.”

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer sprak gisteravond bij Met het Oog op Morgen de hoop uit dat de twee verdachte tieners goed worden begeleid. ,,Als de samenleving hun de rug toekeert, heeft dat gevolgen voor hun ontwikkeling en voor hun functioneren voor de rest van hun leven, of ze normaal kunnen functioneren of juist misschien wel een criminele carrière krijgen omdat ze uitgestoten worden.”

Vuurwerk op bank

Uit onderzoek van de politie blijkt dat een bank in de portiek van de flat vlam vatte nadat er vuurwerk op was gelegd. Het gevolg van een grote brand, waarbij een 39-jarige vader en zijn 4-jarige zoon om het leven kwamen. Zij zaten vast in een lift. De moeder en de dochter van het gezin raakten gewond bij het drama. De politie meldde eerder al dat zij buiten levensgevaar zijn.

Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch bracht gisteren een bezoek aan de nabestaanden van de slachtoffers. In de avond ging hij ook langs bij de familie van de verdachten. ‘Ook zij zijn verslagen en hebben uw steun nodig’, schrijft Marcouch op zijn Facebookpagina.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.