Onderzoek bij de benedenwoning na de dood van transgender Bianca in Arnhem.
Volledig scherm
Onderzoek bij de benedenwoning na de dood van transgender Bianca in Arnhem. © Rolf Hensel

Verdachte poging doodslag transgender Bianca door het lint: ‘Levend begraven voor iets wat ik niet heb gedaan’

ARNHEM - De 29-jarige Ferit V. uit Ede, verdacht van poging tot doodslag op transgender Bianca, ging compleet door het lint toen hij hoorde dat hij niet op vrije voeten kwam. ,,Vijftien maanden heb ik alles gepikt, ben ik rustig gebleven. Dit zijn geen spelletjes, ik ben onschuldig. Wat moet ik nu nog bewijzen dan?” 

Op de publieke tribune probeerde zijn familie hem tot rust te manen. Het had weinig zin. F. ging door met zijn tirade. ,,Ik heb mijn vrouw en kind al die tijd niet gezien. Ik moet redden wat er te redden valt”, schreeuwde de man.

Drie agenten probeerden hem tot bedaren te brengen en weer te laten zitten, maar dat maakte F. alleen maar kwader. ,,Blijf van me af. Je hebt niet het recht om aan mij te zitten.’’ Tot de rechter: ,,Het gaat niet goed met mij. Ik ben ook maar een mens. Ik ben levend begraven voor iets wat ik niet heb gedaan.”

Toen de Edenaar niet naar zijn advocaat en de rechter wilde luisteren pakten de agenten hem vast en drukten hem op de tafel voor hem. Met de nodige moeite sloegen ze hem in de handboeien en voerden hem af, begeleid door geschreeuw van de familie achter het glas op de publieke tribune.

Transgender

Quote

Mijn cliënt zit inmiddels vijftien maanden vast. Als u straks in april bij de inhoudelij­ke zitting tot een bewezen verklaring komt, dan heeft hij zijn straf al uitgezeten

Advocaat Cem Polat

Het was de zoveelste niet inhoudelijke rechtszaak over de verdachte dood van Venezolaanse transgender Bianca op 29 september 2017. Ze zou om het leven zijn gebracht door een klap op het hoofd. Een patholoog-anatoom en een toxicoloog verklaarden onlangs dat de prostituee niet is overleden aan hersenletsel, maar aan een overdosis drugs.

Advocaat Cem Polat van de Edenaar vroeg de rechtbank om zijn cliënt voorlopig vrij te laten. Hij zou alleen nog vast zitten voor poging doodslag en de straf voor dat delict zou 12 tot 28 maanden zijn. ,,Mijn cliënt zit inmiddels vijftien maanden vast. Als u straks in april bij de inhoudelijke zitting tot een bewezen verklaring komt, dan heeft hij zijn straf al uitgezeten”, zegt Polat.

Hij kon zich ook vinden in een voorlopige vrijlating met voorwaarden. Zijn cliënt zou onder begeleiding van de reclassering zijn straf dan thuis bij zijn ouders in Ede uitzitten, was zijn voorstel. Officier van justitie Aiden van Veen kon zich niet vinden in de uitleg van raadsman Polat. F. zou Bianca met een forse klap op het hoofd hebben geslagen. Ook was er volgens hem voldoende bewijs voor diefstal met geweld, waar een straf van 3 tot 3,5 jaar voor staat.

De rechtbank besloot na een korte schorsing F. niet vrij te laten, waarna de uitbarsting volgde. De inhoudelijk behandeling van deze zaak staat voor 9 april van dit jaar op de agenda.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.