Volledig scherm
Alex Wiegmink © BD

Verdachten Posbankmoord voor rechter: wie loste fatale schot?

ARNHEM/RHEDEN - 'Moord in vereniging'. Daarvan beschuldigt het openbaar ministerie de Brabanders Souris R. (43) en Frank S. (56), die zich woensdag in de rechtbank in Arnhem moeten verantwoorden voor de Posbankmoord, waarbij Alex Wiegmink om het leven kwam.

Of het moord of doodslag was en wie van de twee het fatale schot heeft gelost zal de komende maanden duidelijk worden.

Souris R. en Frank S. moeten zich verantwoorden voor moord op Dremptenaar Alex Wiegmink. Woensdag begint de niet-inhoudelijke regiezitting en naar verluidt op 31 mei begint het daadwerkelijke proces in de zogenoemde Posbankmoord.

Vluchtauto
Even terug naar die donkere miezerige maandagmiddag 20 januari 2003. Op de parkeerplaats aan de Burgemeester Bloemersweg in natuurgebied De Posbank wachten de twee mannen op de eigenaar van de Opel Omega. Ze willen hem beroven van zijn auto en deze gebruiken als vluchtauto bij criminele activiteiten.

De beroving loopt faliekant mis. Als hardloper Alex Wiegmink twee mannen met getrokken pistolen bij zijn auto ziet staan, is hij niet van plan om zijn autosleutels af te geven. In plaats daarvan loopt hij op Frank S. af, die naar eigen zeggen niet meer wist wat hij moest doen en in een panische opwelling Wiegmink neer schiet.

Mysterie
Jarenlang was de moord op Alex Wiegmink een groot mysterie maar enkele maanden geleden knakte Frank S. en bekende hij bij de politie. In een exclusief gesprek met de krant liet Frank S. twee maanden geleden via zijn advocaat weten dat hij nooit het plan had gehad om Wiegmink dood te schieten. Hij heeft geen herinnering meer aan de ogenblikken na het schot.

Zijn kameraad Souris R. heeft een paar dagen geleden zijn raadsman Frank van Gaal ingeruild voor advocate Wieteke Drummen. Zij wil niets zeggen over de zaak.

Blackout
De verklaring over het schot van Frank S. lijkt een bekennende verklaring, maar is dat niet. Want door zijn 'blackout' is onduidelijk of hij als enige heeft geschoten en wie het fatale schot heeft gelost. Daarom gaat het Openbaar Ministerie uit van moord in vereniging. Met andere woorden verdenkt de aanklager hen samen van een vooropgezet plan om Wiegmink te doden. Daarbij is minder relevant wie het fatale schot heeft gelost. Als dat niet bewezen kan worden gaat het Openbaar Ministerie voor doodslag.

Na het schot of de schotenwisseling leggen de mannen het lichaam van Wiegmink in de kofferbak van diens auto en rijden ermee naar Erp in Brabant. Daar hebben ze de auto in brand gestoken. De mannen deden dat om sporen uit te wissen, wat het Openbaar Ministerie als een ernstig feit ziet.

Het is nog niet bekend hoe zwaar het Openbaar Ministerie laat meewegen dat de mannen 13 jaar zwegen. Eveneens onbekend is of beide mannen woensdag naar de zitting in de rechtbank komen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.