Volledig scherm
Carla Rosink (l) en wethouder Martien Louwers (r) openen samen de Duiventil, de nieuwe buurthuiskamer van de wijk Het Duifje in Arnhem-Zuid. © Rolf Hensel

Vergrijzende wijk in Arnhem kan voor gezelligheid naar huiskamer

ARNHEM - De Duiventil. Zo heet de nieuwe buurthuiskamer die zaterdag in de wijk Het Duifje in Arnhem-Zuid is geopend.

Je kunt er sjoelen. Je kunt een bakje koffie drinken met je wijkgenoten. Je kunt er straks ook terecht als je administratieve hulp nodig hebt. Bovenal: je kunt andere mensen ontmoeten als het thuis een beetje te allenig wordt. 

Koffiebus is de kiem

Wethouder Martien Louwers mocht het lint doorknippen, samen met Carla Rosink. Die zaaide de kiem voor de ontmoetingsplek met de koffiebus, waarmee ze sinds de zomer van 2018 kwartier maakte in de wijk.

,,Noem het een wijkcentrum op wielen. Twintig keer heb ik vlakbij het busstation gestaan. Luifel uitklappen, statafels op straat, kannen koffie en appeltaart mee. De bewoners lokte ik met een strippenkaart die ik in de brievenbus gooide.”

Praatje en gezelligheid

Rosink wilde met haar initiatief contacten losmaken in een van de meest vergrijzende wijken van Arnhem. Niet iedereen loopt zomaar binnen bij een ander, wat niet wil zeggen dat mensen niet op een praatje of gezelligheid met een ander zitten te wachten. 

Vroeger deden ze dat toen ze elkaar tegenkwamen bij de winkels in de wijk, maar die zijn goeddeels verdwenen. De koffiebus groeide uit tot een welkom alternatief voor tientallen mensen.

Quote

Carla is mijn inspiratie geweest

Ron Hendriksen, Buurthuiskamer Het Duifje

Onder hen was ook Ron Hendriksen, die als kind speelde in het gebied waar later Het Duifje werd gebouwd. Sinds twee jaar, na een verblijf in Dieren, bewoont hij er een gelijkvloerse woning met zijn vrouw. ,,Het was mij al opgevallen dat er niets meer te doen was in de buurt. Vroeger had je nog activiteiten in boerderij Het Duifje, maar die is verkocht. Carla is voor mij de inspiratie geweest om toch weer wat van de grond te tillen.”

Met steun van de gemeente is het gelukt om aan de Keizershof een ruimte te huren waar een  buurthuiskamer is ingericht, op de plek waar vroeger een postzegelhandel zat. Hendriksen en de drie kompanen met wie hij de kar trekt, beschikken er over verschillende ruimtes waar activiteiten voor en met bewoners kunnen worden opgezet.

Weggeefwinkel en repair café

,,De inrichting heb ik onder meer via Marktplaats bij elkaar gescharreld en via de Arnhemse Uitdaging, het bedrijvennetwerk dat zich voor maatschappelijke doelen inzet.” De eerste activiteiten lopen inmiddels, Hendriksen en zijn team zijn van plan om in elk geval nog een weggeefwinkel en een repair café voor het herstel van kapotte spulletjes toe te voegen.  

In het beheer worden de vrijwilligers gesteund door opbouwwerker Hanspaul Maarseveen. ,,De koffiebus bracht reuring in de wijk, de buurthuiskamer is de volgende stap. Als je ziet hoeveel mensen er op de twee burendagen afkomen die jaarlijks werden gehouden en op de plantjesmarkt, dan zie je dat de lijntjes tussen bewoners er wel zijn. Nu is er ook een stek om samen te komen.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.