Verlengd leven voor platanen Weerdjesstraat Arnhem

ARNHEM - Vier platanen in de Weerdjesstraat in Arnhem krijgen een verlengd leven. De monumentale bomen, al 130 jaar oud, worden voorzien van nieuwe boomgrond, waardoor ze meer lucht krijgen. 

Volledig scherm
De grond rond de vier oude platanen aan de Weerdjesstraat in Arnhem wordt weggezogen en daarna vervangen door nieuwe, die de wortels van de bomen meer groeiruimte biedt. © John Bruinsma

De doorgaande route in het centrum van Arnhem ligt momenteel open vanwege werkzaamheden aan onder andere het riool en het asfalt. Op verzoek van de gemeente Arnhem, die de platanen graag wil behouden, is de gelegenheid aangegrepen om de leefsituatie van de bomen te verbeteren.

Boomverzorgingsbedrijf boomontzorging.com onderzocht de locatie ter plaatste en stelde vast dat de grond rond de bomen zó verdicht is dat de wortels geen ruimte krijgen. ,,We kwamen er met ons gereedschap ook niet doorheen’’, zegt medewerker Tim van der Kracht.

Grond wegzuigen

Vrijdag is een bedrijf aan het werk gezet dat de grond rond de vier bomen wegzuigt met een krachtig soort stofzuiger. Het op deze manier verwijderen van de grond zorgt ervoor dat de wortels niet beschadigd raken. 

Wanneer de oude grond tot 80 centimeter diep is weggehaald, wordt de ruimte opgevuld met nieuwe boomgrond. De levensduur van de bomen, die zo weer kunnen ademen, wordt op die manier met 50 tot 80 jaar verlengd, denkt Van der Kracht.

Het nieuwe fietspad dat langs de bomen wordt aangelegd, krijgt ook een grondlaag die de wortels ruimte biedt om te groeien.        

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.