Verliefd op Arnhem: De minister van oorlog en de morellen

ARNHEM - Wekelijks tekent Dick Caderius van Veen een pand met met een verleden. Harry van der Ploeg zorgt voor de historische context. 

Volledig scherm
Huissensedijk 32 in Arnhem. © Dick Caderius van Veen

Heel Elden, jong en oud, liep vroeger uit om de morellen te oogsten op het land van boer Arie van Bergen aan de Huissensedijk 32. ,,Ik denk dat er wel zo'n 200 mensen rond liepen om de kersen te plukken’’, lacht Van Bergen. ,,Ik had een florerend gemengd boerenbedrijf, met twintig hectare aan fruitteelt en veertig hectare aan akkerbouw. Het was goede business.’’

Ecologische woongemeenschap

Vergane glorie is het nu. De boerderij is er nog, dat wel. De hoeve en de bijgebouwen liggen  verborgen in het groen tussen twee machtige platanen. Een ecologische woongemeenschap experimenteert hier met een 'groener, eerlijker en leuker leven'. Van Bergen heeft de boerderij aan hen verkocht op voorwaarde dat hij mocht blijven. ,,Met het recht op eigen tuinen en het recht om kippen en paarden te houden.’’

Rijkerswoerd

Vanuit de huiskamer van Van Bergen is in de verte een glimp te zien van Rijkerswoerd, de nieuwbouwwijk die in de jaren tachtig van de vorige eeuw de landbouw verdreef. 

Romeinen

,,Deze plek kent een lange geschiedenis’’, mijmert Van Bergen. ,,Er liep hier een Romeinse weg langs tussen Huissen en Meinerswijk. Rond 1400 stond hier nog een kloosterboerderij. Later volgde nieuwbouw. In de gevel zit nog een sluitsteen uit 1885 van de boerderij die in 1924 tot de grond toe is afgebrand.’’

Lichtgranaat

Een legeroefening in de buurt pakte op een dag in juni fataal uit. Een verdwaalde lichtkogel kwam in een hooiberg terecht. Daarna sloeg het vuur over naar de kapitale boerderij van paardenfokker Johan Lamers. Terwijl de vlammen wild om zich heen sloegen ruzieden de autoriteiten uit Huissen, Elst en Arnhem over de vraag welke brandweer de zaak zou blussen, zo meldde de Arnhemse Courant.  

Kamervragen

De gemeentepolitie van Elst beet iedereen toe dat er geen onkosten mochten worden gemaakt ten laste van Elst. De kwestie leidde tot vragen in het parlement. De Minister van Oorlog oordeelde dat de autoriteiten van Elden te lang hadden getalmd om hulp van de brandweer uit Arnhem te aanvaarden.

De boerderij kon worden herbouwd na uitbetaling door de Arnhemsche Verzekeringsmaatschappij tegen Brandschade André de la Porte. 

Reacties en aanvullingen op dit verhaal? Stuur een mail naar Harry van der Ploeg via h.vdploeg@gelderlander.nl

Woont u in een mooi huis in Arnhem, Oosterbeek of Velp? Heeft u daar een bijzondere winkel? Of kent u daar een bijzondere plek of pand waar u verliefd op bent? Zou dat u dat graag getekend willen zien door Dick Caderius van Veen voor deze serie? Stuur de tekenaar dan een mail via dcvv@dickcaderiusvanveen.nl en voeg een foto van uw huis aan de mail toe.

U kunt ook contact met hem opnemen als u belangstelling heeft voor het veel grotere origineel van de tekeningen uit deze serie of ouder werk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.