Volledig scherm
De opslag van het Lichtenvoordse vuurwerkbedrijf Lesli in Vragender is de grootste opslaglocatie in Gelderland met een vergunde 3,6 miljoen kilo. © COR DE KOCK

'Vertel burger over vuurwerkopslag om de hoek'

ARNHEM - Alle Gelderse gemeenten waar vuurwerk ligt opgeslagen, zijn door de provincie Gelderland gevraagd de gegevens over die locaties op risicokaart.nl te zetten. De burger moet daarmee een zo goed mogelijk overzicht krijgen over de hoeveelheid vuurwerk die bij hem om de hoek wordt bewaard, rond de jaarwisseling en door het jaar heen.

Risicokaart
De risicokaart die na de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 is ontwikkeld moet de Nederlandse burgers informeren over risico’s op rampen of ongevallen in de directe omgeving. Een ongeval met explosieve stoffen zoals vuurwerk door opslag, produceren of transporteren is er daar een van.

Bedrijven waar meer dan 10.000 kilo vuurwerk ligt opgeslagen moeten op de kaart staan, dat is wettelijk verplicht. De provincie gaat over de vergunning en controle op die bedrijven, die deels onder andere wetgeving vallen. De gemeenten gaan over bedrijven met minder. Al verloopt vergunningverlening en controle bij beiden via de omgevingsdiensten, gemeenten beslissen zelf of ze een locatie met minder dan 10.000 kilo op risicokaart zetten.

Gemeenten zijn daar niet toe verplicht als er 10.000 kilo of minder ligt opgeslagen, maar worden daar via de omgevingsdiensten nu wel toe opgeroepen. Reden is dat sommige gemeenten opslaglocaties wel op de kaart hebben gezet en anderen niet. Het wekt de indruk dat alle locaties vermeld staan.

De werkelijkheid was dat r
ond de afgelopen jaarwisseling slechts 21 van de 244 opslagplekken voor de burger in kaart waren gebracht, constateerde De Gelderlander na onderzoek. Op negen plekken daarvan ligt meer dan 10.000 kilo en op twaalf minder. Ook de provincie betitelde dat in december als niet wenselijk, nadat deze krant het aankaartte.

De oproep van de provincie zal daar geen einde aan maken, verwacht woordvoerder Petra Borsboom. ,,Het blijft een verzoek omdat het niet wettelijk verplicht is. Het op orde brengen van deze data voor de website kost menskracht en dus tijd en geld. Dat is niet voor iedere gemeente gemakkelijk op te brengen, zeker niet voor de kleinere.’’ Gemeenten kunnen wel ondersteuning krijgen van de omgevingsdiensten, zegt ze. Die zijn verantwoordelijk voor vergunningverlening en controle. 

LEES OOK: Vuurwerkrisico’s voor inwoner Gelderland niet goed in kaart

Hiaten

Uit het onderzoek bleek in december ook dat de gegevens bij drie Gelderse omgevingsdiensten onderling enkele hiaten vertoonden, of op dezelfde locaties andere opslagaantallen stonden dan waren vergund. Ook op risicokaart.nl klopten enkele vergunde opslaggegevens niet. ,,Dat is inmiddels op orde’’, zegt Borsboom. 

De veiligheid is daardoor nooit in gevaar geweest, verzekerden provincie, omgevings- en veiligheidsdiensten in december al. De risico's zijn in kaart en door strikte regelgeving te verwaarlozen, zeggen zij.  Gespecialiseerde ambtenaren doen in teamverband de vergunningverlening en controle. „Deze mensen doen dat al jaren. Die kennen elk verstophoekje. Daar kunnen we echt heel veel vertrouwen in hebben”, aldus Borsboom.

Onoverzichtelijk

De provincie worstelt als beheerder van de risicokaart nog wel met haar eigen vraag aan de Gelderse gemeenten. Bij meer gegevens dreigt de kaart onoverzichtelijk te worden. ,,Het is niet voor niets dat er pas bij meer dan 10.000 kilo een verplichting is die op de kaart te melden. Bij minder dan 10.000 kilo heb je ook nog eens een onderscheid tussen opslaglocaties voor vuurwerk en verkooppunten. Hoe we dat goed kunnen doen, daar zijn we nog naar aan het kijken.’’ 

De provincie broedt daarnaast nog op een manier om in het najaar samen met de omgevingsdiensten meer voorlichting te geven aan burgers over opslaglocaties, de regelgeving en controles daarop. 

In onderstaande kaart staan alle bekende locaties in Gelderland en rond het verspreidingsgebied van deze krant waar afgelopen jaarwisseling vuurwerk werd opgeslagen of verkocht. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.