Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Vervuilde grond gebruikt voor woonwijken, afvalbedrijf Vink opnieuw onder vuur

BARNEVELD - Afvalbedrijf Vink heeft vervuilde grond gebruikt voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld. Dat meldt het onderzoeksprogramma Zembla. Die volgt de afvalverwerker uit Barneveld al een tijdje vanwege de verwerking van kunstgras. De gebruikte grond is vervuild met de giftige stoffen Styreen en het landbouwgif DDT. Door een herkeuring van de grond, tegen de regels, werd de grond op papier schoon.

Het zou blijken uit een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten dat al in de zomer van 2017 klaar was en in het bezit is van Zembla. De provincie Gelderland heeft daar tot nu toe niets mee gedaan, aldus het programma. In het onderzoeksprogramma wordt wat Vink doet door een deskundige gekenmerkt als valsheid in geschrifte. 

Een deel van de grond is gebruikt voor de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost en een deel aan de Van de Bogertlaan. De GGD onderzocht in opdracht van de gemeente de gezondheidsrisico’s, en concludeerde op basis van het bodemrapport van Vink dat deze ‘géén gezondheidsrisico’s oplevert voor de bewoners of gebruikers (bijvoorbeeld spelende kinderen) van de plekken waar de grond ligt’, omdat de concentraties te laag zijn. 

Van de overige grond is niet bekend waar die is gebruikt. Daarmee is niet duidelijk hoe groot de risico's zijn voor de volksgezondheid.

Reden genoeg voor de PVV in de Gelderse Staten om een spoeddebat aan te vragen. Naast helderheid over de kwestie die de PVV vraagt, wil de partij ook weten wat er nu gaat gebeuren. ‘Het kan niet zo zijn dat de bewoners met de ellende blijven zitten. De PVV eist van het college dat afvalverwerker Vink wordt aangepakt en de gedupeerde huishoudens schadeloos worden gesteld’, aldus de PVV in de aanvraag voor het debat. Dat zou op 14 november moeten plaatsvinden als meer partijen het verzoek steunen.

Brief

Volledig scherm
Vink Barneveld heeft tegen alle regels in heel veel kunstgrasvelden opgeslagen. Beelden uit Zembla van BNNVARA. © BNNVARA

De gemeente Barneveld informeert bewoners van de in het onderzoek genoemde locaties door middel van een brief. Het college van Barneveld wil dat grond, die bijvoorbeeld voor het bouwrijp maken van woningbouwlocaties wordt gebruikt, beter wordt gecontroleerd. Het college heeft inmiddels besloten te laten onderzoeken hoe de controle op bouwgrond kan worden verbeterd, schrijft de gemeente in een persbericht.

Lokaal Belang Barneveld stelde vanmorgen schriftelijke vragen aan het college over de affaire, en wil samen met VVD en Burger Initiatief dat de gemeenteraad deze week in een spoedzitting bijeen komt. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers van Lokaal Belang wil weten waarom de gemeenteraad niet eerder is ingelicht. ,,De gemeente was al in het voorjaar op de hoogte van de vervuiling, de raad had hiervan op de hoogte moeten worden gesteld.”

Ook CDA’-Kamerlid Maurits von Martels wil morgen tijdens het vragenuurtje mondelinge vragen stellen aan de staatssecretaris.

Onder vuur

Vink en gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland lagen de afgelopen maanden onder vuur vanwege een eerdere uitzending van Zembla waarin duidelijk werd dat Vink betaald krijgt om kunstgras te recyclen, maar het bedrijf het kunstgras slechts opslaat. De berg kunstgrasvelden die zo is ontstaan mag er volgens de vergunning niet liggen. Dat werd door de provincie gedoogd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.