Volledig scherm
De de explosievenrobot van de EOD maakt de eerste meters op weg naar het verdachte object om de hoek ter hoogte van de afzetting bij het Duivelshuis ter hoogte van het stadhuis in Arnhem. © Rolf Hensel

Verwarde man legde nepbom op Arnhems terras

videoARNHEM - Een verwarde man heeft donderdagmiddag een nepbom achtergelaten op het terras van café-brasserie Dudok in het stadshart  van Arnhem.

Dat zegt Robert Wittenberg, directeur van Dudok. Hij trof ‘s ochtends een vreemd pakket aan op een tafel maar besteedde daar geen aandacht aan omdat een collega veronderstelde dat het iets van een monteur was die bezig was met de verbouwing van de keuken. Toen het pakket onaangeroerd bleef tot na de lunchtijd waarschuwde Wittenberg de politie. 'Het was een 'smeulend pakket met batterijen en een lamp.’ Na bezoek van een wijkagent kwam er een officier bij en werden er foto's gemaakt. Daarna werd alles opgeschaald, de wijde omgeving ontruimd. Uiteindelijk bleek het loos alarm te zijn. 's Avonds bracht Wittenberg zelf de afwikkeling naar buiten/  ,,De recherche heeft me net gemeld dat er een verdachte is aangehouden die het verdachte pakketje heeft achtergelaten. Het gaat om een man die heel erg in de war is. De recherche heeft geen enkele aanwijzing dat de actie gericht was tegen Dudok als bedrijf, mijn persoon of een andere werknemer.”  De woordvoering van de politie kon alleen melden dat inmiddels bekend  was wie het pakketje had achtergelaten. 

Ontruiming horeca en gemeentehuis

Volledig scherm
De politie bij het stadhuis van Arnhem, met op de achtergrond het afgezette Dudok waar donderdagmiddag een verdacht pakket werd aangetroffen op een terrastafel. © Rolf Hensel

Een deel van het stadshart van Arnhem is donderdagmiddag en aan het begin van de avond ontruimd geweest  na de bommelding. Na waarschuwing van de politie volgde ontruiming van het stadhuis, Grand Café Arnhems Meisje en de Eusebiuskerk.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd opgeroepen om het verdachte pakketje te onderzoeken. Uiteindelijk bleken er geen explosieven in te zitten. ,,Het ging om een maaksel dat ik verdacht vond", zegt Wittenberg. ,,Het waren onder andere een hoop batterijen en het smeulde. Er zat een blauw lampje aan vast dat knipperde. Het stond op een terrastafel buiten.” Het pakketje lag er al veel langer maar het personeel besteedde er aanvankelijk geen aandacht aan. 
Na waarschuwing van de politie kwam eerst een wijkagent kijken. ,,Dat was rond half vier", zegt Wittenberg. ,,Toen kwam er iemand anders bij van de politie. Daarna werd alles verder opgeschaald. We hebben alle gasten verzocht het pand te verlaten. Dat ging heel kalm en rustig. Vervolgens hebben we alle medewerkers geteld en zijn we samen naar buiten gegaan."

Quote

Het waren onder andere een hoop batterijen en het smeulde. Er zat een blauw lampje aan vast dat knipperde. Het stond op een terrasta­fel buiten.

Robert Wittenberg, Dudok

Afscheidsreceptie bij Arnhems Meisje

Bij het Arnhems Meisje hield Berry Degen net een afscheidsreceptie van zijn baan bij Justitie. ,,Ik ga met pensioen. Het feest was al aan de gang. De cadeau's heb ik boven moeten laten staan.”  

Degen gaf de gasten die nog niet naar binnen waren gegaan uitleg, terwijl de politie snel linten spande om het publiek op afstand te houden. De afzetting werd in het uur daarna steeds verder uitgebreid  in de omringende straten. Politie te paard surveilleerde langs de afzettingen, Inmiddels was ook personeel van de brandweer opgeroepen voor assistentie. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zette een explosievenrobot in om het verdachte pakketje te naderen. ,,Het zag er uit alsof het explosief kon zijn",  bevestigt woordvoerder Simen Klok van de politie. ,,Het was echt niet zomaar een pakketje.” Ooggetuigen maakten ook melding van een telefoon die eraan vastgeplakt zat. Burgemeester Ahmed Marcouch, die erbij was toen de zaak werd opgeschaald,  bevestigt dat.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Afzetting na de bommelding in het hart van Arnhem. © Rolf Hensel

Twee inspecties nodig om zekerheid te krijgen

Politiewoordvoerder Klok: ,,De EOD nadert zo'n object altijd eerst met een robot. Vervolgens gaat een medewerker  in een speciaal pak kijken. In eerste instantie kon hij niet met zekerheid vaststellen of het nu wel of niet een explosief was. Daarom was een tweede inspectie nodig. Toen bleek dat er geen bom in zat." 

Marcouch benadrukt dat de dreiging dusdanig serieus was dat snel is opgeschaald. ,,Het zag er geprepareerd uit. Het siste en het knipperde en er zat een telefoon aan vast."

Wittenberg had donderdagavond nog wel de zaak opnieuw kunnen openen. ,,Van de politie mocht dat, maar dat hebben we niet gedaan. Ik heb de medewerkers allemaal naar huis gestuurd. Een aantal mensen zijn behoorlijk geschrokken. We houden even een rustige avond en gaan er vrijdagmorgen om negen uur weer fris om negen uur tegenaan.Na de aanhouding van deze man en de geruststelling dat zijn actie niet tegen ons gericht was zeg: eind goed al goed. Petje af voor alle hulpdiensten.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.