Volledig scherm
Het Gele Rijdersplein in Arnhem. © DG

Verzet tegen bouwblok op Gele Rijdersplein in Arnhem groeit

ARNHEM - Ondernemers en omwonenden zien niets in de komst van een bouwblok op het Gele Rijdersplein in Arnhem. Zij zijn bang dat een (woon)gebouw op de plaats van de pergola een nieuwe sta-in-de-weg wordt van toekomstige evenementen en terrassen.  

Dat werd deze week duidelijk tijdens een eerste raadsbijeenkomst over de plannen voor het Gele Rijdersplein. Het college van burgemeester en wethouders wil de pergola, die samen met het aanwezige kunstwerk, de AKU-fontein en de pleininrichting een monument vormt, een nieuwe betekenis geven. 

Nieuwe invulling

Het college wil onderzoek laten doen naar een nieuwe invulling van de plek van pergola en het plein. Het denkt daarbij aan de functie wonen. Platform Binnenstad Arnhem (PBA) ziet dat niet als een goede oplossing. PBA ziet het liefst een blikvanger met recreatieve aantrekkingskracht de plaats innemen  van de pergola. Wat omwonenden betreft, wordt de pergola liever vandaag dan morgen gesloopt. ,,Elke morgen moet ik over een plas urine heen stappen als ik weg ga", zegt een van hen. Het rondhangen van jongeren, verslaafden en alcoholisten onder de pergola is haar een doorn in het oog. 

Plicht

De erven van het kunstwerk en het monument vinden dat de gemeente van de pergola moet afblijven. Zij krijgen bijval van Jan Reijnen van de Erfgoedvereniging Heemschut. Volgens hem behoort het tot de top van 200 wederopbouwmonumenten van Nederland. ,,De gemeente heeft de morele plicht dit te beschermen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.