Volledig scherm
Herdenking in Oosterbeek . © Erik van 't Hullenaar

Vfonds draagt miljoenen bij aan herdenking 75 jaar vrijheid in Gelderland

Het Vfonds trekt een flink bedrag uit voor de herdenkingen van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Het gaat om maximaal 2 miljoen euro. Het fonds en de Provincie Gelderland hebben dat samen afgesproken.

Tussen september 2019 en mei 2020 is er in Gelderland een uitgebreid programma om de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 75 jaar geleden was Gelderland negen maanden lang frontlinie. Met het programma Gelderland Herdenkt willen provincie en gemeenten één verhaal over oorlog, vrede en vrijheid neerzetten. Dat verhaal begint in september 2019 met operatie Market Garden en de Slag om Arnhem en eindigt in mei 2020 met de bevrijding.

Voor Gelderland Herdenkt is in totaal ongeveer 16 miljoen euro nodig. De provincie betaalt het grootste deel maar verder moeten ook gemeenten en andere partijen mee gaan betalen. Gedeputeerde Peter Drenth: ‘Ik vind het mooi dat het vfonds hier nu deel van uitmaakt. Gemeenten, regio’s en de provincie organiseren samen 9 maanden lang een programma om te herdenken wat hier 75 jaar geleden is gebeurd. Maar niet alleen herdenken, we vieren ook onze vrijheid. Jongeren spelen daarbij een grote rol. Het is belangrijk om te beseffen dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, en dat willen we overdragen.’’

Vijf regio’s, drie grote evenementen

Het geld gaat grotendeels naar activiteiten in de regio’s. Gelderland Herdenkt bestaat uit vijf regionale programma’s. Daarnaast zijn er drie grote evenementen: Liberty Talks in Nijmegen, Bridge to Liberation in Arnhem en het Bevrijdingsfestival in Wageningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.