Volledig scherm
Spektakel tijdens Bridge to Liberation Experience © DG

Vfonds dreigt met intrekken subsidie Slag om Arnhem

ARNHEM - Er is discussie over de wijze waarop de Slag om Arnhem sinds 2014 wordt herdacht. Uit onvrede dreigt het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) de toegezegde subsidie van 100.000 euro in te trekken voor de Bridge to Liberation Experience 2017.

Daarmee dreigt het vfonds, omdat het ontevreden is over de vorige versie van het multimediale spektakel, dat in september jongstleden werd gehouden ter ere van de herdenking van de Slag om Arnhem. Dat heeft Ton Heerts, directeur van het vfonds, bevestigd.

Verbeterpunten
De gemeente Arnhem zoekt momenteel naarstig naar een oplossing om uit deze impasse te komen. Ze ziet zogezegd 'mogelijkheden voor verbeterpunten'. Daarover wil ze in overleg met het vfonds.

Bevrijdingsfeest
Het nationale fonds hekelt vooral de wijze waarop het herdenkingsevenement bij de John Frostbrug in Arnhem op vrijdag 16 september naar het publiek is geëtaleerd. Het moet geen bevrijdingsfeest worden, want dan komen de oorspronkelijke doelstellingen (herdenken en gedenken) te veel op de achtergrond.

Weinig verwijzingen
Bij het Bridge to Liberation Experience-concert zijn volgens Heerts in de algehele uitvoering te weinig verwijzingen naar de Slag om Arnhem, onderdeel van de operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij mist bijvoorbeeld eenheid in stijl, kleurgebruik, logo's en emblemen. Het gebruik van bijvoorbeeld maroonrood van de Airborne divisies is van symbolische waarde. Bij het herdenkingsconcert was die kleur onvoldoende waarneembaar.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.