Jeroen Zwaal bij het kunstwerk Groei waar hij naar toe vluchtte tijdens een psychose.
Volledig scherm
Jeroen Zwaal bij het kunstwerk Groei waar hij naar toe vluchtte tijdens een psychose. © Rolf Hensel

Via app kijken in Arnhems hoofd vol verwarring

ARNHEM - Arnhemmer Jeroen Zwaal laat mensen ervaren hoe het is om verward te zijn. Hij is nauw betrokken bij de nieuwe gratis app 'De Verwarde Man'. 

Stigma

Een combinatie van vijf psychoses van hem vormt de basis van de app. Die geeft een kijkje in het hoofd van Zwaal op het moment dat hij de grip op werkelijkheid verliest. ,,Ik wil zo het stigma rond psychoses en verwardheid doorbreken. Dit kan iedereen overkomen. Ook mensen die hard werken kunnen hiermee worden geconfronteerd’’, zegt Zwaal. 

Wartaal 

Via geluiden als hartkloppingen, een stem die steeds gejaagder begint te praten en steeds meer wartaal uitslaat en sfeermuziek ervaart de kijker de chaos van gedachten die over elkaar heen tuimelen in het hoofd van Zwaal. ,,Die verwardheid sleurt je mee de diepte in. Je verliest jezelf volledig’’, zegt Zwaal. 

Ervaringsdeskundigen

Om de korte film te kunnen volgen, is wel een virtualrealitybril nodig. De app is een initiatief van de redactie van het KRO-NCRV programma De Monitor.

Zwaal heeft vijf psychoses gehad. Hij werkt als coach bij Howie the Harp in Arnhem. De organisatie leidt patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg op tot ervaringsdeskundigen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.