Vijf en zes jaar celstraf én beroepsverbod geëist tegen ‘oplichters Centurion’

ZWOLLE - Tegen twee directeuren van het voormalige Arnhemse Vastgoedfonds Centurion zijn vanwege een miljoenenzwendel in hoger beroep celstraffen van 5 en 6 jaar geëist. De eisen zijn een stuk hoger dan de straffen, die eerder werden opgelegd door de rechtbank. Het OM eist daarnaast een beroepsverbod van 5 jaar. 

Volledig scherm
Sprinkhaan © Tom Ruijfrok

Centurion ontwikkelde  in Costa Rica vakantievilla’s: bijna 700 beleggers werden gedupeerd voor totaal ruim 26 miljoen euro. Volgens het Openbaar Ministerie werden beleggers vanaf dag één ‘bewust voorgelogen’, slechts alleen met het doel ‘er zelf beter van te worden’. De directieleden leidden een luxe leventje. Ze gaven zichzelf vorstelijke salarissen, maakten dure reisjes en reden rond in dure leasebakken. Met geld van beleggers werd flink gefeest: per maand ging er voor 7.500 euro aan cocaïne doorheen.

Waarschuwen

De rechtbank veroordeelde directeur en oprichter Patrick de R. (35) in 2016 tot 4 jaar. Mede-directeur Charles van E. (44) kreeg 3 jaar. In het vonnis werden toen anders dan gebruikelijk de namen van verdachten openbaar gemaakt. Dit om mensen te waarschuwen voor de uitgeoefende oplichtingspraktijken.

Het OM vindt deze opgelegde straffen voor deze grootschalige beleggingsfraude te laag. De mannen hebben op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van de 674 particuliere beleggers. Die beleggers zijn volgens het OM in totaal voor ruim 21 miljoen euro opgelicht. Het OM vindt dat het Gerechtshof de schadeclaim van de gedupeerde beleggers moet toewijzen.

De ex-directeuren beriepen zich op hun zwijgrecht. Zij vinden de raadsheren van het Gerechtshof al bij voorbaat partijdig zijn. Een eerdere wraking werd afgewezen. Een derde directeur is als derde verdachte in deze zaak al in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar plus een gedeeltelijke toewijzing van de vorderingen van gedupeerde beleggers.

Sprinkhanen

Centurion, dat in 2014 failliet ging, stond aan de wieg van andere beleggingsbedrijven die de afgelopen jaren eveneens  wegens fraude door de FIOD zijn aangepakt. Dit Gelderse Sprinkhanen-netwerk, blootgelegd door De Gelderlander, start in wisselend verband steeds nieuwe frauduleuze beleggingsbedrijven op. Klanten worden gelokt hun spaargeld te steken in bijvoorbeeld vakantievilla’s, medicijnen tegen kanker, windmolens, warmtepompen of zonnepanelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.