Volledig scherm
Wedstrijdbeeld uit Vitesse-Ajax in GelreDome op 2 september 2018. Foto ter illustratie. © ANP

Vitesse-supporters niet vervolgd voor zingen anti-semitische leuzen bij duel met Ajax

UpdateARNHEM - Acht supporters van Vitesse die ervan werden verdacht dat ze op 2 september 2018 in GelreDome anti-semitische leuzen hebben gezongen tijdens een wedstrijd tegen Ajax worden daarvoor niet vervolgd. Het openbaar ministerie heeft hun zaken geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Op beelden van supporters op de Zuid-Tribune van GelreDome waren acht mannen herkend.

Ook na uitgebreid onderzoek van de video kon justitie echter niet vast stellen dat zij de gewraakte liederen hebben gezongen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). ,,Zij hebben inmiddels een brief ontvangen waarin wij duidelijk maken dat de zaak is geseponeerd.”

Vitesse legde zelf zes stadionverboden op naar aanleiding van de anti-Joodse liederen, gericht tegen de aanhang van Ajax, die zichzelf als Joden afficheert.

Wat daarmee gebeurt nu justitie niet tot vervolging over gaat, is nog niet duidelijk. ,,We gaan eerst in gesprek met de autoriteiten en betrokkenen voordat we daar iets over zeggen”, aldus een woordvoerder van de club.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël CIDI, dat samen met het bestuur van Vitesse aangifte deed, heeft met leedwezen kennis genomen van het besluit van het Openbaar Ministerie om niet te gaan vervolgen. ,,Heel teleurstellend”, zegt een woordvoerder. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.