Volledig scherm
Het onderzoek dat deel uit zou maken van een voorlichtingscampagne over de aandoening buikaneurysma is afgeblazen. © EPA

Vitessesupporter hoeft buik vrijdagavond niet te ontbloten

ARNHEM  - Vitessesupporters hoeven vrijdagavond voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse-Excelsior hun buik niet te ontbloten voor een echo-onderzoek. Het onderzoek dat deel uit zou maken van een voorlichtingscampagne over de aandoening buikaneurysma is afgeblazen. 

Artsen en verpleegkundigen van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zouden met echo-apparatuur naar het stadion GelreDome komen om de aandacht te vestigen op de risico's van de aandoening buikaneurysma. 

Voorlichtingsactie

Maar uiteindelijk lukt het het ziekenhuis niet de apparatuur die voor dit onderzoek nodig is op tijd in het stadion te krijgen. De voorlichtingsactie over buikaneurysma gaat volgens een woordvoerder wel gewoon door. 

Buikaneurysma is een verwijding of uitstulping van de grote buikslagader die kan leiden tot het overlijden van de patiënt. De aandoening komt vooral voor bij mannen, hoe hoger de leeftijd, des te groter het risico op een scheur in de buikslagader. Het grootste gevaar van de uitstulping is dat de buikslagader plotseling scheurt. In dat geval overlijdt 50 procent van de patiënten direct. 

Hoge bloeddruk

De grootste risicofactor van een buikaneurysma, die vooral bij mannen op leeftijd voorkomt, is roken. Andere risicofactoren zijn hoge bloeddruk en overgewicht. De aandoening kan ook het gevolg zijn van een ontsteking, trauma of syfilis. 

Vaatchirurgen, verpleegkundigen en vaatlaboranten van Rijnstate staan vrijdag vanaf 18.30 uur op de promenade van stadion GelreDome om voorlichting te geven. 

Gezonde leefstijl

Vitesse en Rijnstate organiseren deze activiteit samen omdat zij willen dat inwoners van Arnhem en omgeving zo gezond mogelijk zijn en blijven, aldus een woordvoerder van Rijnstate. Rijnstate doet dat door patiënten te behandelen maar ook door hen te helpen bij een gezonde leefstijl. Vitesse kent de afdeling Vitesse Betrokken dat diverse leefstijlprogramma’s kent die de gezondheid bevorderen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.