Volledig scherm

Vlag van Raymond Hofs wordt hit

ARNHEM - Bij steeds meer voetbalclubs uit de regio Arnhem wappert 'de vlag van Raymond Hofs'. De voormalig amateurvoetballer verspreidt vlaggen met opdruk: Zonder respect geen voetbal. 'Want spelers moeten zich gedragen'. Raymond Hofs was in het veld geen lieverdje.

De 36-jarige oud-voetballer pakte regelmatig een kaart, maar na het laatste fluitsignaal werden de handen geschud. "Ik schuwde het fysieke duel niet. Het was uitdelen en incasseren. Maar na de wedstrijd viel er geen onvertogen woord. Dat is nu wel anders."

Vooral op de amateurvelden is respect voor elkaar vaak ver te zoeken, meent Hofs. Na het trieste incident rond grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere in december vorig jaar -hij overleed na een aanval van spelers op het veld - vond de Arnhemmer het genoeg. De oud-speler van onder meer Vitesse 1892, SV Rozendaal, SC Veluwezoom, Worth Rheden en VDZ wilde op de een of andere manier zijn ongenoegen en bezorgdheid uiten. "De KNVB kwam met de actie 'zonder respect geen voetbal'. Een goed initiatief, maar ik merkte dat de media-aandacht snel minder werd. Ook bij KNVB zakte het na een paar weken weg. Ik heb het toen opgepakt."

Hofs, een zoon van de voormalig Vitesse-speler Henk Hofs en een volle neef van Vitesse-middenvelder Nicky Hofs, schreef de amateurclubs in de regio aan met de vraag of ze bij hem een vlag wilden aanschaffen met daarop de tekst: 'Zonder respect geen voetbal'. De vlag kan gratis geleverd worden, maar dan staat er wel, klein, de naam op van het bedrijf van Hofs, Schoonmaakbedrijf Hofs. "Ik ben een ondernemer, wellicht levert het een nieuwe klant op. De clubs kunnen er ook voor kiezen het eigen clublogo op de vlag te laten drukken. Dan vraag ik tien euro voor de vlag, dan delen we als het ware de productiekosten."

De actie van Hofs blijkt een succes. De afgelopen weken hebben 22 amateurvoetbalclubs de vlag besteld. Bij onder meer FC Presikhaaf, Arnhemse Boys, SC Oranje, Arnhemia, MASV, CHRC, OBW, SDZZ, VVO en Spero heeft de blauwe vlag een prominente plek gekregen. "De clubs hangen de vlag op in de kantine of ergens tussen kantine en hoofdveld. Ik heb niet de illusie dat ik het probleem kan oplossen, maar als er maar één speler is die het ziet en denkt: 'koppie erbij houden', dan ben ik al tevreden."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.