Het aantal vogels op de Veluwe loopt snel terug.
Volledig scherm
Het aantal vogels op de Veluwe loopt snel terug. © ANP

'Vogel verdwijnt van de Veluwe'

 ARNHEM - Het aantal vogels op de Veluwe gaat snel achteruit. Uit nieuw onderzoek blijkt dat door de uitstoot van stikstof het steeds slechter gaat met vogels. Volgens onderzoeker Arnold van den Burg van het bureau Biosphere is het stil aan het worden in de bossen door het verdwijnen van vogels.

Hij deed onderzoek op de Veluwe en constateerde dat bij een derde van de vogels de eierschalen te dun zijn en dat de kuikens zo broos zijn dat ze al in het nest hun pootjes breken. Vogelbescherming Nederland roept politieke partijen op om tijdens de formatie keiharde maatregelen te nemen om de uitstoot van stikstof drastisch te beperken.

Kalk

Stikstof, dat uitgestoten wordt door de intensieve veehouderij en auto's, slaat neer in natuurgebieden. Het lost daar de kalk in de bodem op en dat heeft als gevolg dat dieren te weinig kalk binnenkrijgen. Van der Burg zegt dat hij mezenkuikens vindt met gebroken pootjes en pootjes die van rubber lijken. Ook roofvogels zijn er slecht aan toe, volgens de onderzoeker. Het aantal haviken is volgens hem snel achteruit gegaan. 

Uitstoot

Om de uitstoot van stikstof terug te dringen is de overheid in 2015 gestart met het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Maar dat is lang niet genoeg, vindt de Vogelbescherming. De stikstofuitstoot moet met 50 procent worden teruggedrongen, vindt de organisatie. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.