Pentekening van trolleybusstation op Stationsplein in Arnhem, gemaakt door Willem van Genk in 1996.
Volledig scherm
PREMIUM
Pentekening van trolleybusstation op Stationsplein in Arnhem, gemaakt door Willem van Genk in 1996. © Willem van Genk

‘Volstrekt unieke’ Willem van Genk was woest verliefd op de stad Arnhem

VideoARNHEM - Willem van Genk is allebehalve wereldberoemd in Arnhem, de stad die de kunstenaar zo vaak vastlegde. Zijn werk is nu te zien in Amsterdam en reist straks naar Sint Petersburg en Lausanne.

kader

Willem van Genk
Beeldend kunstenaar Willem van Genk (1927, Voorburg - 2005, Den Haag) wordt geroemd als belangrijkste Nederlandse vertegenwoordiger van de outsider art, kunst van meestal autodidactische kunstenaars.

Vanaf zijn moeilijke jeugd kampte Van Genk met psychische problemen. Hij zat als 10-jarige in internaten, onder meer in Harreveld, in de Achterhoek.

Van Genk werkte in een sociale werkplaats in Den Haag voor hij werd toegelaten tot de avondopleiding van de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. In 1964 had hij zijn eerste solo-expositie.

De kunstenaar, gefascineerd door trolleybussen, is bekend van zijn stadspanorama’s en zijn collages. In zijn woonkamer bouwde hij van afval het Arnhemse busstation na.

‘WOEST’, heet de expositie met werk van Willem van Genk die het Haarlemse museum Het Dolhuys (zelf gesloten vanwege een verbouwing) nu toont in Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling in het ‘Outsider Art Museum’ daar zou deze week worden beëindigd, maar is wegens succes verlengd tot en met zondag 3 mei.

Voor Gelderland, en met name Arnhem, is een belangrijke rol weggelegd op de tentoonstelling. De stad prijkt op talloze werken, bijvoorbeeld de indrukwekkende pentekening van het Stationsplein uit 1996. Maar Van Genk legde ook het Velperplein vast, met V&D en opvallend vaak Musis Sacrum, ‘Musus Sacrum’, in zijn woorden.

De (vooroorlogse) Eusebiuskerk - Van Genk was er dol op - figureert meerdere malen in zijn tekeningen, ook op het stadsgezicht met schipbrug. Maar het meest gefascineerd is Van Genk door de Gelderse trams en (na de Tweede Wereldoorlog) door de trolleybussen die aan hun pantografen de stad doorkruisen.

Je zou kunnen zeggen dat Willem van Genk ‘woest verliefd’ was op Arnhem en Ans van Berkum, Van Genk-expert en samensteller van ‘WOEST’, heeft wel ideeën over de oorsprong van die hartstocht. ,,Die stamt uit de tijd, eind jaren dertig, dat hij in Harreveld zat”, denkt ze.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.