Volledig scherm
Nelly Sendar (op de rug gezien) en Syne Fonk in de loods van Ecovrede vlakbij IPKW. © Erik van 't Hullenaar

Voor apostelen van het idealisme dreigt de Arnhemse straat

ARNHEM - Syne Fonk en Nelly Sendar, de drijvende krachten achter de ideële stichting Ecovrede, dreigen na tien jaar werk aan een betere wereld in Arnhem dan toch op straat te komen staan. 

Ecovrede helpt de armste mensen in de stad aan spullen, voedsel en raad, op basis van een filosofie die stoelt op principes als zelfvoorziening en hergebruik.

Zelfs op het niveau van wereldleiders is al wel doorgedrongen dat de mens de aarde uitput, alleen is het nogal lastig om mondiaal het roer om te gooien. ,,Wij doen dat wel, op lokale schaal”, zegt Fonk. 

Toren Pesikhaaf

In zijn eerste jaren was Ecovrede gevestigd op de begane grond van de voormalige toren van Rijkswaterstaat in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

Toen die een bestemming kreeg als studentenflat moest de stichting op zoek naar een andere locatie. Fonk: ,,We zaten een poosje op de Trans en we hebben onze spullen opgeslagen in de Heilig Hartkerk op de Hoogkamp. Sinds een jaar of vijf zitten we hier.”  

Hier is een oude loods vlakbij de Nieuwe Haven, die Ecovrede om niet mag gebruiken van het vastgoedbedrijf van Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Die is met 650 vierkante meter een derde kleiner dan de ruimte in Presikhaaf, maar door er zelf een verdieping in te bouwen, hebben Fonk en Sendar meer mogelijkheden gecreëerd voor opslag van spullen. 

Quote

Wij zijn de bezemwagen van de bezemwagen

Syne Fonk, Ecovrede

‘Gratis af te halen’

De hoeveelheid kleding, huisraad en meubilair die het duo heeft gered van de vuilverbrandingsoven van de wegwerpmaatschappij en die daar op een tweede of misschien wel negende leven ligt te wachten, is immens.

 In tegenstelling tot de kringloopwinkel zijn goederen bij Ecovrede gratis af te halen. ,,Wij zijn de bezemwagen van de bezemwagen", zegt Fonk. 

Vorig jaar al kreeg Ecovrede van de eigenaar van het pand te horen dat het tijd werd om naar een andere locatie op zoek te gaan. Fonk: ,,Ze hadden ons lang genoeg gesponsord, was het verhaal.” Niettemin is het gebruik tot de dag van vandaag nog gedoogd, maar nu zou daar op 1 november een einde aan komen. ,,Dan moeten we echt weg zijn. Maar waarheen?”

Leven van de wind

Het punt is dat de apostelen van het idealisme zelf van de wind leven. ,,Wij kunnen geen commerciële huur van een pand betalen’’, stelt Fonk. ,,Wij moeten het hebben van leegstaande gebouwen die we tijdelijk kunnen gebruiken.” 

Dat het paar zelf ook woonde in de loods, werd een paar maanden geleden verboden door de Omgevingsdienst Regio Arnhem. ,,Wij wilden nog tekenen voor eigen risico’’, zegt Fonk. Zo ver kwam het niet: het bestemmingsplan staat het niet toe en het brandgevaar wordt te groot geacht. ,,Nu wonen we weer bij vrienden.”

Gemeente denkt mee 

De gemeente Arnhem is blijkens antwoorden op schriftelijke vragen van de SP wel bereid om mee te denken, maar niet bij machte om een pand of terrein gratis ter beschikking te stellen. Fonk had gehoopt op meer steun, maar Arnhem anno 2019 is niet San Francisco anno 1968. 

,,Wij leveren al tien jaar een bijdrage aan de armoedebestrijding in de stad, ook met het uitdelen van voedsel en noodpakketten. Bovendien bieden we een ervaringsplek en dagbesteding aan vrijwilligers uit de doelgroep.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.