Volledig scherm
Paul van M. met links zijn vriendin Anneke © .

Voor ontucht gestrafte Arnhemmer mocht opvang voor pleegkinderen runnen

ARNHEM - De al eerder voor ontucht veroordeelde Paul van M. kon vijf jaar geleden in Gelderland gewoon een opvang van pleegkinderen beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van AD en Gelderlander.

De oud-Arnhemmer staat deze donderdag in Duitsland voor de rechter omdat hij als baas van een asielopvang een 22-jarige Syrische asielzoekster zou hebben verkracht.

Toezicht
Maar ook in Nederland schoot het toezicht eerder tekort. Terwijl hij al zo'n 20 keer veroordeeld was, voor onder meer seksueel misbruik, kon Van M. in 2011 thuis pleegkinderen opvangen, waarna hij opnieuw in de fout ging.

Stichting
Samen met zijn 17 jaar jongere partner Anneke K. runde hij in Huissen een stichting die uit huis geplaatste kinderen een 'veilige en geborgen woonomgeving in een gezinshuis' bood. Eén van de pleegkinderen, die toen nog geen 16 jaar was, zou door hem zijn misbruikt.

Hij is daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden cel, maar ging in cassatie en die zaak loopt nog.

Screening
Jeugdbescherming Gelderland erkent dat 'het verleden van de betreffende pleegvader destijds niet bekend was' en noemt het 'heel erg verdrietig en heel erg afschuwelijk' dat de kinderen toch bij Paul van M. zijn geplaatst. Volgens de Gelderse jeugdbescherming was zorgaanbieder Pactum verantwoordelijk voor de screening van het gezin.

Pactum jeugd- en opvoedhulp verklaart dat er bij een plaatsing binnen het netwerk van de pleegkinderen bijna nooit screening plaatsvindt. „In 95 procent van de gevallen gaat het dan om een acute plaatsing van kinderen bij een aspirant pleeggezin dat nog niet gescreend is,'' verklaart manager Ronald Eckringa.

De screening neemt 'normaal gesproken' 13 weken in beslag. Bij de zaak in Huissen zou de ontucht bijna tien maanden hebben geduurd, van januari 2011 tot 22 oktober 2011.

Tekort
Nederland kampt met een groot tekort aan pleeggezinnen. In 2015 hebben 22.512 kinderen gebruik gemaakt van pleegzorg, aldus het Nederlands Jeugdzorginstituut. Daar stonden 16.223 gezinnen tegenover. Jaarlijks doen in Gelderland en Overijssel ruim 1500 gezinnen een beroep op Pactum.

„Het verbaast me niet dat de screening erbij een acute situatie bij inschiet'', zegt juriste en orthopedagoog Marianne Vlaming. Zij treedt op als vertrouwenspersoon voor pleeggezinnen. ,,Het is voor kwaadwillenden een koud kunstje om een pleegzorginstelling om te tuin te leiden bij crisisplaatsingen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.