Het vervallen kerkgebouw aan de Johan de Wittlaan in Arnhem wordt gesloopt.
Volledig scherm
Het vervallen kerkgebouw aan de Johan de Wittlaan in Arnhem wordt gesloopt. © DG

Voormalige Apostolische kerk in Arnhem maakt plaats voor appartementen

ARNHEM/EDE - De voormalige Apostolische kerk aan de Johan de Wittlaan in Arnhem-Noord wordt gesloopt voor de bouw van appartementen. Het kerkgebouw is gekocht door de Edese projectontwikkelaar Mutos City Apartments. 

De hoogwaardige nieuwbouwappartementen moeten een toevoeging worden voor de wijk Het Broek, stelt Bas Masseur van Mutos City Apartments. Sloop van de kerk is volgens Masseur de enige optie. 

,,Het is een icoon van de wijk, maar het ziet er nu niet uit. We onderzoeken met de gemeente de mogelijkheden. Ook oriënteren we ons op diverse architecten. We gaan voor duurzame en betaalbare appartementen.”

Kerkgemeenschap weg sinds 2009

Aangezicht op het kerkgebouw vanaf de Willem Barendszstraat.
Volledig scherm
Aangezicht op het kerkgebouw vanaf de Willem Barendszstraat. © DG

Door de coronacrisis is het onzeker wanneer het bouwproject kan starten. Masseur: ,,Wij hopen dat dit jaar bekend is wat er mag en kan, gelet op het bestemmingsplan en de wensen van alle betrokkenen.”

De kerk stamt uit 1955 en heeft geen monumentale status. In 2009 vertrok de geloofsgemeenschap uit het gebouw. De optie tot sloop kwam al in 2011 ter sprake, maar geen van de geïnteresseerde ontwikkelaars heeft het pand destijds gekocht. De vraagprijs lag toen op 900.000 euro. Volgens Bas Masseur is dat bedrag nu ‘hoger’.

Mutos is geen onbekende in Arnhem

In 2016 wilde ontwikkelaar Jerry Goossens een restaurant en complex voor mbo-studenten realiseren op deze locatie, maar ook die plannen zijn gestrand. Club De Kerk, een cultuurcentrum van jongeren, heeft korte tijd in het pand activiteiten gehouden. Momenteel zijn er diverse ateliers en kleine bedrijven in het pand gevestigd.

Mutos transformeert momenteel meer panden in Arnhem: de kantoortoren van Heidemij wordt omgetoverd tot appartementencomplex met penthouse en in een leegstaand pand aan de Jansbuitensingel worden onder de noemer ‘Singel Parc’ 49 woningen gerealiseerd. 

Eerdere Arnhemse projecten van Mutos zijn Musis Parc en Rozet Parc. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.