Volledig scherm
Bewoners aan de Huijghenslaan zijn niet blij met de kleine boompjes. © Gerard Burgers

Voorzichtig protest tegen minibomen Huijghenslaan

ARNHEM - Bewoners van de Huijghenslaan in de Arnhemse wijk Angerenstein komen in actie tegen de nieuwe aanplant. Arnhem Zij vinden dat de eind vorig jaar geplante zomereiken qua formaat niet voldoen aan de verwachtingen.

De miniboompjes hebben een omtrek van nog geen 20 centimeter.

Protest
Het protest, zegt buurtbewoner Ronke van der Wal, bevindt zich in een beginstadium. „We hebben het eerst de steun gevraagd van mensen in de straat. Die is er. Nu gaan we de gemeente benaderen om te kijken of we met elkaar in gesprek kunnen.”

Achterhoedegevecht
Van der Wal beseft dat het een achterhoedegevecht wordt. Het nieuwe ontwerp is immers samen met de bewoners van de Huijghenslaan tot stand gekomen. Ook is gezamenlijk de nieuwe boomsoort, de zomereik, gekozen.

Zomereiken
„Maar daarbij zijn we steeds uitgegaan van zomereiken van enige omvang. De miniboompjes die nu zijn geplant, komen in de verste verte niet in de buurt van de bomen die wij in gedachten hadden. We gaan daarom de strijd aan om die kleine bomen te laten vervangen door veel grotere.”

Esdoorns
Tot afgelopen najaar stonden aan de Huijghenslaan bijna 80 jaar oude esdoorns. Die moesten het veld ruimen, omdat ze op waren. Op het stadhuis laat een woordvoerder weten dat zij begrijpt dat het beeld nu tegenvalt. Zeker nu er geen blad aan de bomen zit. „Maar kleinere bomen hebben bij aanplant wel voordelen. Er is minder uitval en de boom groeit harder. Verder is het zo dat we binnen het budget het maximale hebben gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.