Beeld van het wegwerk in Arnhem eerder deze zomer.
Volledig scherm
Beeld van het wegwerk in Arnhem eerder deze zomer. © Erik van 't Hullenaar

Vrijdagse verkeerschaos in Arnhem voorbode voor maandag

UpdateARNHEM - Ongelukken op de A12 en A50, een afgesloten Pleijroute (N325) en defecte verkeerslichten zorgden vrijdag voor verkeerschaos in en rond Arnhem. Op het hoogtepunt stond er 22 kilometer file op de A12 van Duitsland richting het westen. 

De gehele vrijdag heeft het wegennet in en rond Arnhem vol gestaan met wachtende en langzaam rijdende auto’s. Aanleiding waren vrijdagmorgen twee ongelukken vlak achter elkaar op de A12 en de A50.

Daarnaast zorgde de afgesloten Pleijroute richting GelreDome voor urenlange verkeershinder die na de avondspits langzaam oploste.

Ook maandag worden veel opstoppingen verwacht. De Pleijroute is dan vanaf het Velperbroekcircuit tot de Westervoortsedijk weer begaanbaar, maar daarna zal het verkeer richting het centrum vastlopen. De verwachting is dat de verkeerschaos in Arnhem de hele dag zal aanhouden. 

25 minuten reistijd

De doorgaans drukke Pleijroute is voor groot onderhoud sinds donderdagavond afgesloten tussen Knooppunt Velperbroek en het Nijmeegseplein bij GelreDome. Verkeer wordt omgeleid via A50 en A12, de rijkswegen waar het vrijdagochtend twee keer mis ging.

Tussen de grensovergang bij Beek en knooppunt Grijsoord bij Arnhem bedroeg de extra reistijd op het hoogtepunt meer dan 25 minuten. 

Als gevolg van de problemen op de snelwegen verliep de doorstroming op lokale wegen in Arnhem zelf eveneens moeizaam, bijvoorbeeld op de Westervoortsedijk, de Johan de Wittlaan en de John Frostbrug. Het verkeer dat vanuit knooppunt Waterberg richting het zuiden kreeg te maken met opstoppingen voor de centrumring. Ook in Westervoort en Velp waren er grote problemen. 

Verkeerslichten

Rond het Velperplein liep het verkeer vast, maar dat had te maken met defecte verkeerslichten. Hierdoor had het verkeer dat uit de richting van de Van Muijlwijkstraat kwam moeite om op de singel te komen. Het euvel was rond 16.00 uur verholpen.

Vervoerder Breng twitterde vlak voor vijven dat veel lijnbussen vertraging van zo’n 20 tot 30 minuten hebben opgelopen. Ook dit had te maken met de vele verkeersopstoppingen rond Arnhem. 

Verkeersinfarct

Het verkeersinfarct in en rond Arnhem lijkt een voorproefje van wat de Gelderse hoofdstad aankomende maandag te wachten staat. Dan is een deel van de Pleijroute richting GelreDome afgesloten bij de Westervoortsedijk en zal veel doorgaand verkeer zich via de krappe John Frostbrug richting het zuiden wringen.

De provincie Gelderland pleegt deze zomer groot onderhoud aan de A325 en de Pleijroute. Enkele weken geleden ging de Pleijroute van GelreDome richting het Velperbroekcircuit op slot.

Dat leidde zeker op de eerste dag tot grote chaos in en rond Arnhem. Het verkeer probeerde via de binnenstad van Arnhem een weg te vinden naar het noord- en oostkant van de Gelderse hoofdstad. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.