Volledig scherm
© Gerard Burgers

Vrijwilligers uit Arnhemse wijken dreigen te stoppen

ARNHEM - Tal van vrijwilligers uit Arnhemse wijken dreigen het bijltje erbij neer te gooien als de gemeenteraad zou besluiten de bezuiniging van één miljoen euro op het opbouw- en participatiewerk in de stad door te voeren. Door de aangekondigde korting verliezen op 1 januari de eerste drie van de tien opbouwwerkers hun baan. In vier jaar verdwijnen alle welzijnstaken in de wijken.

De vrijwilligers stellen dat de opbouwwerkers met hart en ziel voor de wijken werken. Zij maken het mogelijk dat zij het vrijwilligerswerk met plezier uitoefenen.

Kritiek
De kritiek is maandagavond geuit tijdens een drukbezochte bijeenkomst waarop de gemeenteraad de mening wilde horen van wijkverenigingen, wijkplatforms en andere organisaties. De bijeenkomst was een initiatief van de fracties van PvdA en GroenLinks.

„Ik wil graag vrijwilligerswerk doen. Ik doe dat naast mijn gewone baan. En dat lukt dankzij de ondersteuning van de opbouwwerkers in de wijk. Zonder die ondersteuning stop ik ermee. Dan wordt het een te zware belasting. Ik heb geen zin er een dagtaak van te maken. Daar pas ik voor", aldus een lid van een wijkplatform die maandag de mening van veel aanwezigen vertegenwoordigde.

Failliet
De Arnhemse wijken zijn bang dat de bezuiniging leidt tot het verdwijnen van de opbouw- en participatiewerkers en tot het verlies van de onafhankelijkheid van de professionele werkers in de wijk. Een enkeling sprak zelfs van het failliet van het wijkwerk in Arnhem als de bezuiniging wordt doorgevoerd.

Inhuren
Volgens wethouder Anja Haga bepalen de acht teams leefomgeving, die sinds maandag in alle wijken actief zijn, samen met bewoners wat er in een wijk moet gebeuren om de leefbaarheid te verbeteren. De teams bestaan uit ambtenaren. Met ingang van 2018 gaan zij zelf taken uitvoeren en daarnaast mensen inhuren om werkzaamheden te verrichten. „Dat kunnen opbouwwerkers zijn. Maar het is ook mogelijk dat dit werk op een andere manier wordt georganiseerd. Dat kan per wijk verschillen."

Die uitleg maakte de wijkbewoners niet minder kritisch.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.