Volledig scherm
Drukte door laden en lossen in de Koningstraat in de Arnhemse binnenstad. © Rolf Hensel

Vuile busjes en vrachtwagens verdwijnen uit Arnhems winkelhart

ARNHEM - Vervuilende busjes en vrachtwagens moeten binnen enkele jaren verdwenen zijn uit het Arnhemse stadscentrum. Ze moeten plaatsmaken voor schone voertuigen en een stadsdistributiecentrum. Over zes jaar moet dit helemaal geregeld zijn. 

De gemeente Arnhem en het Platform Binnenstad Arnhem gaan daar een plan voor maken. Ze willen daarmee een einde maken aan een grote ergernis van bezoekers van de binnenstad. Vooral in het voetgangersgebied heeft het winkelend publiek nu veel last van de stroom bestelwagens en vrachtwagens die er rondrijden om de winkels te bevoorraden.

Al lange tijd leeft in Arnhem de wens om daar rigoureus een einde aan te maken: het moet schoner en er moeten minder voertuigen rondrijden. 

Efficiënter

Onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bekeken in de afgelopen maanden de situatie in Arnhem. Ze constateerden dat veel vrachtwagens voor maar een of enkele bestellingen de binnenstad inreden. Het kan naar hun oordeel veel efficiënter als er aan de rand van de stad een distributiecentrum komt. Daar moeten de grote vrachtwagens naar toe rijden om hun spullen af te leveren. 

Van daar rijden kleinere, vermoedelijk elektrische voertuigen naar het winkelcentrum om de goederen te bezorgen. In Arnhem wordt al jaren gepleit voor zo’n centrum, maar tot dusver vergeefs. De gemeente Arnhem en het Platform Binnenstad Arnhem denkt dat ze dit wel voor elkaar kunnen krijgen als ze enkele grote ondernemers kunnen strikken om als ‘launching customer’ op te treden. 

Afval

De onderzoekers hebben ook geconstateerd dat in het centrum veel verschillende afvalinzamelaars actief zijn. Als zij beter gaan samenwerken, kan het aantal vrachtwagens in de stad omlaag en kan de doorstroming ook verbeterd worden. Of dat daadwerkelijk lukt, is nog maar de vraag. Veel winkelketens hebben eigen contracten met afvalverwerkers, die in het hele land voor hen werken. 

Aan die afvalbedrijven zou gevraagd kunnen worden of ze de handen ineen kunnen slaan. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem zegt dat elders in het land daarmee goede ervaringen zijn opgedaan. Of Arnhem inderdaad wil volgen, is nog niet duidelijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.