Volledig scherm
Een monteur installeert een slimme elektriciteitsmeter. Foto ter illustratie. © ANP

Wachttijd nieuwe stroomaansluiting kan bij Alliander oplopen tot bijna een jaar

ARNHEM - Wie een nieuwe energieaansluiting wil, moet daar bij de Arnhemse netbeheerder Alliander soms lang op wachten. Aansluittijden konden in 2018 in het ‘slechtste geval’ oplopen tot wel 48 weken, bijna een heel jaar.

Dat zei Alliander-bestuurder Ingrid Thijssen woensdagochtend bij de presentatie van het jaarverslag over 2018.

De gestegen vraag naar aansluitingen en vermogen op het elektriciteitsnetwerk, door economische groei en de lopende energietransitie, waren belangrijke oorzaken van de lange aansluittijden. Daarnaast kampt Alliander nog altijd met een ‘nijpend tekort’ aan technisch personeel.

Volledig scherm
Ingrid Thijssen, CEO Alliander. © Alliander

Voor nieuwe aansluitingen probeert Alliander een termijn van maximaal 18 weken aan te houden. In Gelderland moest vorig jaar één op de vijf klanten langer wachten dan die periode. Op de Veluwe ging het zelfs om één op de vier. ,,Dat 48 weken een behoorlijk lang is, kan ik helaas niet ontkennen’’, meldde Thijssen. ,,Daarom maken we bij onze klanten een melding van dit probleem en zeggen wij dat zij zich zo snel mogelijk moeten melden voor een aansluiting. Vervolgens wordt dan besproken wanneer iets écht klaar moet zijn.’’

Naast langere aansluittijden werden klanten van Alliander in 2018 geconfronteerd met een hogere gemiddelde uitvalduur van elektriciteit. In 2017 bedroeg die 20,9 minuten, vorig jaar 30,6 minuten. De kosten voor onderhoud en storingen stegen van 243 naar 283 miljoen euro per jaar. ,,De droge en warme grond zorgden afgelopen zomer voor meer effecten aan onze netten, bijvoorbeeld bij verbindingsstukken van kabels’’, verklaarde Thijssen. Verder vonden in 2018 vier grote stoomstoringen plaats in Nederland, waarvan één op 19 februari in Arnhem en omgeving.

Bij de wachttijd voor een energieaansluiting spelen regionale verschillen in economische groei en energietransitie een belangrijke rol, vertelde Thijssen. Voor klanten van Alliander geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. ,,We moeten ons werk op volgorde afhandelen en kunnen daarbij niemand voortrekken.’’

Driehonderd nieuwe werknemers

Om aan de groeiende vraag naar aansluitingen en meer vermogen op het elektriciteitsnetwerk te kunnen voldoen, trekt Alliander nieuwe mensen aan en leidt het zelf personeel op. ,,Afgelopen jaar hebben we te maken gehad met nieuwe groepen als statushouders, zij-instromers en havisten.’’ In totaal werden vorig jaar driehonderd nieuwe werknemers verwelkomd bij Alliander.

Een andere oplossing is volgens Thijssen het opstarten van innovatieve projecten om zoveel mogelijk werk aan de netten te voorkomen. Een zogenoemde ‘flexibele markt’ in Nijmegen-Noord, waarbij de vraag en het aanbod naar energie lokaal wordt afgestemd, is daar een voorbeeld van.

Oproep

Heeft u te maken gehad met een zeer lange wachttijd op een energieaansluiting van Alliander? Dan komt dagblad De Gelderlander graag met u in contact. Laat het ons weten door een mail te sturen of te WhatsAppen naar 06-13322268.

Verder blijft Alliander hameren op een betere samenwerking met gemeenten en provincies. Samen ‘langjarig vooruit ontwerpen, om de energietransitie tijdig en zonder onnodige maatschappelijke kosten te realiseren’ is daarbij van belang, benadrukt Thijssen. Voor landelijke gebieden in Gelderland, Friesland en Noord-Holland waar het elektriciteitsnet ‘dun’ is en waar ‘massaal’ windmolens en zonneweides worden geplaatst, voorziet ze nog wel problemen. Ze omschrijft de energie-infrastructuur in Nederland als de ‘bottleneck’ van de overgang naar hernieuwbare energie.

De investeringen van Alliander in onder meer het energienetwerk gingen afgelopen jaar flink omhoog, van 666 miljoen naar 731 miljoen euro. Alliander, waarvan de provincie Gelderland 45 procent van de aandelen bezit, was 2018 financieel gezien een ‘solide’ jaar. De totale bedrijfsopbrengsten stegen met 228 miljoen. Het geld dat de verkoop van laadpalendochter Allego in het laatje bracht, 105 miljoen euro, is daarbij inbegrepen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.