Volledig scherm
Actievoerders verzamelden zich vorig jaar voor de treurwilg in het park bij de Lauwersgracht in Arnhem. De boom is gered. © Harry van der Ploeg

Wanneer mag je bezwaar maken tegen bomenkap?

Hebben alle Arnhemmers ten noorden van de Rijn het recht om bezwaar te maken tegen de bomenkap in de stadsparken van Arnhem-Noord? De gemeente Arnhem vindt van niet. Hierop stapte Arnhemse Inge Garenfeld naar de bestuursrechter.

De hele kwestie rond de bomenkap van het park Lauwersgracht speelt niet meer. De gemeente Arnhem besloot eind vorig jaar af te zien van de voorgenomen kap van acht bomen. Tijdens de rechtszaak van donderdagmiddag maakte de gemeente aan alle onzekerheid een eind: de kapvergunning is definitief van de baan.  

800 meter van het park

Quote

Het park is onderdeel van mijn leefomge­ving

Inge Garrenfeld

Toch was niet iedereen tevreden. Van de 89 bezwaarmakers van destijds verklaarde de gemeente er 77 niet ontvankelijk, onder wie Inge Garenfeld. ,,Omdat ik niet binnen een straal van 100 meter van het park woon, zou ik geen belanghebbende zijn", zei de Arnhemse die op 800 meter van park Lauwersgracht woont.

,,Ik wandel regelmatig met mijn hond door dit parkje en geniet dan van het groen, de mensen en de dieren die ik daar zie. Daarmee is het park onderdeel van mijn leefomgeving. En dan heb ik volgens de gemeente geen recht om bezwaar te maken tegen bomenkap? Dat vind ik onterecht.”

‘Naar de Raad van State’

Advocaat Simon Blasweiler vertegenwoordigde behalve Garenfeld de Bomenbond in oprichting. Binnen deze bond huizen verschillende belangenverenigingen die zich inzetten voor het groen in Arnhem. ,,Omdat de bestuursrechter geen vragen stelde over de niet-ontvankelijkheid van 77 bezwaarmakers ben ik bang dat ze ons daarin niet tegemoet gaat komen. Dan zit er niet anders op dan naar de hoogste rechter te gaan: de Raad van State.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.